Pokušali je ubiti jer se željela školovati

Krajem listopada ljubitelje čitanja razveselilo je još jedno hrvatsko izdanje globalnog bestselera. Riječ je o knjizi ‘Ja sam Malala’, autobiografiji pakistanske djevojčice Malale Yousafzai, koju su prije godinu dana talibani pokušali ubiti jer se željela školovati.

Malala Yousafzai rodila se 12. srpnja 1997. godine u gradu Mingori u dolini Swat u pakistanskoj Sjeverozapadnoj pograničnoj pokrajini. Otac joj je osnivač i direktor nekoliko lokalnih škola, majka joj je nepismena, ima dva mlađa brata. Od najranije mladosti jako je voljela školu, uvijek bila među najboljim učenicima, te je bila zgranuta kada su njen zavičaj počeli ulaziti talibani, pa su tamo na neko vrijeme preuzeli vlast, nasilno uveli strogo šerijatsko pravo, te, između ostalog, počeli zabranjivati djevojčicama da se školuju. Ona je unatoč tome nastavila ići u školu, ali se istodobno i angažirala u javnosti te je hrabro, unatoč njihovim prijetnjama, na javnim skupovima i u medijima govorila protiv talibana i njihove zabrane školovanja djevojčica.

malala tekstZbog toga su je oni odlučili ubiti, pa su 9. listopada 2012. godine zaustavili autobus u kojem se vraćala iz škole i pucali u nju. Gađali su je u glavu, ali je srećom metak, koji ju je pogodio ispod oka, samo okrznuo mozak te je preživjela. Ipak zbog teške ozljede koja je zahtijevala nekoliko kompliciranih operacija, pri čemu joj je na neko vrijeme uklonjen dio lubanje, prebačena je na liječenje u Birmingham u Engleskoj, gdje se oporavlja i gdje danas živi s obitelji. Tamo je uz pomoć izdavačke kuće Little Brown počela pisati autobiografiju. U njoj je opisala svoj život, život svojeg zavičaja i svoju borbu da sačuva vrijednosti društva u kojem je ponikla.

‘Ja sam Malala’  je vrlo emotivno osobno svjedočanstvo 15-godišnjakinje koja je osjetila da se mora boriti za svoje pravo na obrazovanje i ostvarivanje svoje životne želje, ali istodobno i zrelo razmišljanje o drami kroz koju prolazi njena domovina. Njezinu su borbu prepoznali i Ujedinjeni narodi pa je govorila pred njihovom skupštinom, UNICEF je osnovao Malalin fond za pravo djevojčica na obrazovanje, a postala je i najmlađa kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir u povijesti!

OSVOJITE KNJIGU

Profil vam poklanja autobiografiju pakistanske djevojčice Malale Yousafzai ‘Ja sam Malala’.

Ukoliko želite osvojiti ovu knjigu, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom MALALA te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Koje godine je rođena Malala Yousafzai ?

Vaše prijave primamo do 03. prosinca 2013., nakon čega ćemo objaviti ime dobitnika.

Dobitnica je Petra Ožbolt. Čestitamo!

Rok preuzimanja nagrade je 4. siječanj 2014.