Poljubac za dug život

Svako jutro jedan poljubac i mogli biste živjeti i do pet godina duže od osoba koje svoje partnere rjeđe ljube. Pokazalo je to veliko njemačko istraživanje koje je obuhvatilo nekoliko tisuća ispitanika raznih dobnih, vjerskih i rasnih skupina.

Zašto poljupci imaju tako pozitivan učinak na zdravlje? Tijekom jedne “seanse” ljubljenja s partnerom izmijenimo 9 mg vode, 0,18 g organskih materija, 0,711 mg masnih materija i 0,45 mg soli. Osim toga, poljupci su puni prirodnih antibiotika, a mozak za to vrijeme, otpušta supstancu koja ublažava osjećaj boli.

Također, studije su dokazale kako osobe koje izmijene barem jedan poljubac dnevno rjeđe imaju prometne nesreće, manje su bolesni i čak imaju bolja primanja od osoba koje nisu sklone razmjenjivanju nježnosti.

Studije o poljupcima ne staju tu! Stručnjaci irskog sveučilišta Stranmillis dokazali su kako način na koji se ljubimo otkriva našu osobnost. Primjerice, osobe koje glavu okreću udesno dok prilaze partneru emotivni su i maštoviti. Prilaz partnerovim usnama s druge, lijeve, strane govori kako je u pitanju hladna i sramežljivija osoba. Okrećući glavu na desnu stranu, osoba otkriva lijevi obraz, koji kontrolira desna hemisfera mozga, a u njoj se nalazi centar za emotivnost.

Nevjerni Tome možda će olako odbaciti ovu teoriju, no stručnjaci i za takve imaju odgovor! Njima savjetuju da se “bace” na svakodnevno izmjenjivanje nježnosti i tek nakon toga odgovore na pitanje osjećaju li se bolje i u kojoj mjeri!

 

Izvor: Ordinacija.hr