Pomfrit od bundeve

Sezona narančastih debeljuca je počela, a mi smo odlučili isprobati neke zanimljive recepte s ovom izuzetno hranjivom namirnicom. Ovoga puta donosimo vam zdraviju alternativu za popularni pomfrit, naravno od bundeve.

Bundeva ima manji udio ugljikohidrata od krumpira, a više nutrijenata.  Također sadrži veliki postotak korisnih minerala kao što su kalij, magnezij, fosfor, kalcij, željezo, mangan, zatim vitamine A, B, C i E. Kako sadrži čak 90 posto vode, lako je probavljiva i zbog svog vlaknastog sastava.

Energetska vrijednost bundeve je mala – samo 26 kcal na 100 grama, a zbog samog načina pripreme pomfrit od bundeve bolji je izbor za one koji drže do zdrave prehrane –  trake od bundeve peku se u pećnici s minimalno ili bez masnoća dok se krumpirići prže u dubokom ulju.

Bundeva ima mnoga ljekovita svojstva  – pomaže kod problema s probavom te smiruje upale probavnog trakta, potiče bolji rad jetre i žuči, sadrži enzime koji razgrađuju kolesterol i masnoću u krvi, pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sustava te sprječava nastanak kamenca.

pomfrit od bundeve 1Ukusna je i u slatkoj te slanoj varijanti.  Uobičajena je zvijezda gustih juha, rižota, salata, pita i savijača, zato je vrijeme da isprobate nešto drugačije – pomfrit od bundeve.

RECEPT – POMFRIT OD BUNDEVE

Sastojci:

  • 1 do 2 manje bundeve
  • 2 žličice curryja u prahu
  • 2 žličice češnjaka u prahu
  • 1 žličica luka u prahu
  • 1/4 žličice kajenskog papra
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

Bundevu prepolovite i iz nje izvadite sjemenke i ogulite koru, a zatim je narežite na deblje trake poput pomfrita.
Trake stavite u zdjelu i na njih nanesite maslinovo ulje i začine. Rukama ih promiješajte kako bi se po njima začini ravnomjerno rasporedili.

Začinjene trake od bundeve rasporedite po protvanu koji ste prekrili s papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.

Pecite ih oko 30 minuta dok bundeva ne omekša. Pomfrit od bundeve poslužite topli uz umak od jogurta ili vrhnja, kao predjelo ili užinu. Poslužit će i kao izvrstan prilog uz neko mesno jelo. Dobar tek!