Portal za razvedene

Razvedeni, ali i udovice, udovci i svi koji su iz bilo kojeg razloga sami dobili su ovih dana svoju ekskluzivnu web adresu: www.razvedeni.net

– Portal Razvedeni.net želi biti ne samo virtualnim nego i realnim nacionalnim okupljalištem i mjestom za samoorganiziranje razvedenih, udovica, udovaca i samih. Osim članaka sa zanimljivim temama koje su važne našim korisnicima i posjetiteljima, ondje osim potresnih priča o razvodima, mogu dobiti međusobnu podršku i pomoći putem korisničkih komentara.

Portal nudi Forum, Pričaonice, Oglasnik, sustav korisničkih profila, mogućnost internog dopisivanja i komuniciranja, anegdote i šale na temu razvoda itd., rekao je Mato Špekuljak, osnivač i urednik portala Razvedeni.net.

U planu su i redovni tjedni susreti razvedenih u Zagrebu i po regijama, izleti, radionice, seminari, savjetovališta te osnivanje nacionalne udruge razvedenih putem koje bi dobivali pravne savjete i psihološku pomoć. Zasad se korisnici portala sastaju subotom u zagrebačkom restoranu Libertas. 

Njih ne nedostaje jer je samo u Zagrebu, prema podacima Centra za socijalnu skrb, prošle godine bilo 999 razvoda braka. Kao glavne razloge partneri su naveli: neslaganje karaktera, alkoholizam i bračnu nevjeru.

Hrvati sve teže i kasnije u brak

Inače, u Hrvatskoj se 2006. godine raspao 4651 brak, od čega 1137 u Zagrebu. U tom smislu može se reći da Hrvatska ne zaostaje za svjetskim trendovima gdje je vidljiv porast broja razvoda. Odnosno, koji ukazuje na pomak dobne granice i sve veći broj izvanbračnih zajednica. Dakle, u Hrvatskoj se partneri sve teže i kasnije odlučuju za brak, a nekako sve lakše na razvod.

Mato Špekuljak razveo se sporazumno nakon 27 godina provedenih u bračnoj zajednici 2006. godine, a vlastito iskustvo od dvije godine patnje i boli potaklo ga je na osnivanje ovakve internetske stranice. Činjenica je da mu se mnogi, ističe on, smiju iza leđa govoreći da je mogao ostati u braku i imati ljubavnicu.

Razmislite prije odluke

Špekuljak komentira kako je svjestan da s 55 godina nije jednostavno, niti lako početi ispočetka. Zato savjetuje svima koji misle da im je bračni partner dosadio i žele prekinuti sve spone koje su ih godinama vezivale, da prije konačne odluke – dobro razmisle.

Napominje, lako je razvesti se, barem što se tiče sporazumnog razvoda, ali sve ostalo vezano uz to jako je teško.