Postanite majstor roštilja!

Manje je poznata činjenica da, recimo, roštilj treba imati poklopac jer se tako zadržava toplina. Znate li koja je važnost vlažnosti i dima, hrana se brže peče i sočna je? Znate li da se rešetke uvijek moraju zagrijati na maksimalnu temperaturu, čak i ako recept zahtjeva srednju ili nisku temperaturu?

Roštilj treba pripremiti tako da ima dvije toplinske zone  – vrući dio za male komade mesa i hladni dio za odlaganje hrane i velike komade mesa, te da se čestim otvaranjem gubi na temperaturi, vlažnosti i dimu, što povećava vrijeme kuhanja i nepotrebno isušuje meso.

U nastavku vam donosimo tri jednostavna recepta koji će oduševiti goste i osigurati vam titulu Majstor roštilja!

Purećaprsa

Marinirana pureća prsa

Vrijeme potrebno za pripremu: 50min + mariniranje 4 sata

Sastojci (za 10 osoba):

  • 2,5 kg purećih prsa bez kosti i kože
  • 1 žlica svježeg nasjeckanog bosiljka
  • ½ čajne žličice grubo mljevenog crnog papra
  • 1 dcl sojinog umaka
  • 1 dcl biljnog ulja
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 klinčić

Priprema:

U maloj posudi pomiješamo nasjeckani češnjak, nasjeckani svježi bosiljak i papar. Dobivenu mješavinu utrljamo u pureća prsa i zataknemo klinčiće – jedan na sredinu i po jedan na svaki kraj prsa.

U širokoj i niskoj posudi pomiješamo biljno ulje, soja umak, sok od limuna i smeđi šećer. Na dobivenu marinadu stavimo prsa i utrljamo ih tako da se rasporedi sa svih strana. Ostaviti u hladnjaku da se marinira najmanje 4 sata.

Roštilj pripremimo za pečenje na 200 °C. Pureća prsa stavimo na rešetke i sa zatvorenim poklopcem pečemo 15 minuta na svakoj strani kako bi se postigla temperatura mesa od 68 °C.

Krila Kraljeva žara

Vrijeme potrebno za pripremu: 30min + mariniranje 4 sata.

Krila

Sastojci (za 10 osoba):

  • 1,4 kg krila, bez gornjeg dijela i s odvojenim nogama
  • 120 ml sojinog umaka
  • 120 ml preljeva za salate

Umak:

  • 60g maslaca
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 60ml gustog čili umaka

Priprema:

U vrećicu pomiješamo sojin umak, preljev za salate i u to stavimo krila. Zatvorimo vrećicu i dobro protresemo tako da se sve izmiješa. Krila se u frižderu mariniraju 4 sata, najbolje ih je ostaviti preko noći.

Roštilj pripremimo za pečenje na 200 °C. U maloj tavi rastopimo maslac, dodajemo žlicu soja umaka i čili umak. Maknemo s topline i pustimo da odstoji.

Krila izvadimo iz marinade i obrišemo papirnatim ručnicima. Pečemo na umjerenoj vatri 25-30 minuta kako bi dobili lijepu smeđu koricu.

Kad su gotova maknemo ih s žara, stavimo u veću posudu i prelijemo umakom.

Pileći ražnjići marinirani u ananasu

Vrijeme potrebno za pripremu: 35min + mariniranje 30min

Sastojci (za 6 osoba):

  • 1 kg pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 100 g slanine
  • 2,5 dcl ananasa u kockicama
  • 70 ml nasjeckanog mladog luka

Priprema:

U maloj posudi pomiješamo sok od ananasa, smeđi šećer i soja umak i zagrijavamo na peći. Neposredno prije nego marinada zavrije maknemo ju s vrućine.

Recept_Pilećiražnjićimariniraniuananasu

Pileća prsa izrežemo na trake debljine 3 cm, stavimo ih u marinadu i ostavimo tako u hladnjaku 30 minuta. U međuvremenu pripremimo roštilj za pečenje na temperaturu od 200 °C.

Kad je meso marinirano uklanimo ga iz tekućine i nabodemo na štapiće. Ako koristite drvene prije toga ih natopite u vodi 30 min da tijekom pečenja ne bi izgorili.

Ražnjiće pečemo 15 min i tijekom pečenja ih nekoliko puta okrećemo.