Prednosti menstrualne čašice

Iako izgledom malo neobična te netipična za korištenje tijekom menstrualnog ciklusa vaginalna čašica ima svoje prednosti. Tek nedavno ušla u široku upotrebu, iako njeni počeci datiraju iz davne 1930-te godine kada su je istisnuli tamponi. Ipak, čašica je doživjela svoj comeback!

Menstrualna čašica je zvonasta oblika, pet centimetara duga i široka. Napravljena je od medicinski provjerenog silikona, a umeće se poput tampona te prianja u stjenku vagine. Tekućina teče u čašicu iz koje se ne oslobađaju mirisi. Na tržištu su trenutno dvije vrste čašica, manja sa zapreminom od 25ml je namijenjena mlađim ženama, koje imaju slabije menstruacije ili još nisu rodile, a veća ima zapreminu od 30ml i namijenjena je ženama starijim od 30 godina koje imaju snažniju menstruaciju i već su rodile.

Umetanje čašice treba malo izvježbati, slično je stavljanju tampona, a kada se naviknete nećete ju ni osjetiti. Svaka čašica ima peteljku koju možete odrezati koliko vam odgovara te si olakšati vađenje.

Pravilnim održavanjem čašica može trajati od 5 do 10 godina. Potrebno ju je prazniti dva do tri puta na dan, a nakon pražnjenja isprati ju vodom ili obrisati dezinfekcijskim rupčićem. Jednom na mjesec se preporučuje steriliziranje s iskuhavanjem u kipućoj vodi od 2 do 5 minuta.

Zašto koristiti menstrualnu čašicu?

Čašica ne isušuje rodnicu, ne remeti kiselost te ne nadražuje sluznicu. Preporučuje se koristiti kod osjetljive kože sklone gljivičnim oboljenjima, ekcemima ili alergijama. Korištenje menstrualne čašice ne uzrokuje vlaženje, vaginalnu kandidiazu, cistitis, a prilikom njenog korištenja do sada nije otkriven slučaj toksičkog šoka.

– Tamponi natopljeni menstruacijskom krvlju predstavljaju odličan medij za razvoj mikroorganizama, posebice ukoliko ostaju u rodnici dulje od šest sati mogu izazvati neugodne komplikacije poput upale maternice koju mogu pratiti ozbiljne posljedice. Pri uporabi uložaka posebice tampona važna je velika discipliniranost u održavanju higijene spolovila i redovitoj promjeni istih. Pojavom menstrualne čašice izrađene od silikona izbjegnute su iritacije sluznice, ali i kože stidnice jer je silikon hipoalergijski, rekla je je Prim.dr.sc. Ulla Marton, specijalist ginekologije i porodništva.

Zanimljivo je da su korištenje vaginalne čašice se bez problema možete baviti sportskim aktivnostima poput plivanja, jahanja ili vožnje bicikla. Također ne morate više trčati po uloške ili tampone kad shvatite da ste dobili mjesečnicu. Na hrvatskom tržištu postoje dvije vrste čašica: Lunette i Mooncup, a za jednu ćete morati izdvojiti oko 200 kuna.


Ulošci su kancerogeni?