Predstavljamo: Hod po rubu – problematika mladih

Nakon romana „Nisam ti rekla“ u kojem bespoštedno opisuje hrvatsku mladež natopljenu porocima društva u tranziciji, mladi čitatelji a i ponešto stariji dobili su bez sumnje autorsko ime koje se ne preskače. Roman „Nisam ti rekla“ osim što je dobio najveću nagradu za književnost za djecu „Grigor Vitez“ jedno je od najčitanijih djela u prošle dvije godine. U njemu je autorica Rosie Kugli odgovorila na mnogobrojna pitanja koje se i ne postavljaju, otvorila vruću tabu temu i odazvala se brojnim gostovanjima te kroz književnu formu razotkrila jednu od društveno najrelevantnijih tema i pitanja: što se to događa s današnjim mladima.

Opisujući nemotiviranost mladih i njihovu sklonost bježanju od zbilje, autorica detektira zapravo stanje društva u kojem mladi ne nailaze na svoje mjesto, opisuje sve licemjerje i otvara temu koju, nažalost, često preskačemo, a to je tema alkoholizma kao jednog od mogućih bjegova iz društva u kojem odrasli jedno govore, a situacija na terenu je sasvim drugačija.

Napisan u suradnji s novinarkom crne kronike

I novi rukopis, koji je napisan u suradnji s novinarkom Marijanom Pleše, otvara temu od koje se prečesto bježi, a u suvremenom hrvatskom romanu za mlade nije relevantno ni dodirnuta. U rukopisu „Hod po rubu“ otvorena je tema potpunog skretanja, života onkraj zakona, života u odgojnoj ustanovi i zapravo donosi jedan cijeli paralelni svijet na koji tako česti žmirimo ili utvaramo da ne postoji.

Britko, jasno, s vrhunskim zapletom i katarzički, autorice kreću u avanturu razotkrivanja druge strane, tamne strane od koje nas ponekad dijeli korak. Upravo taj korak, posrnuće i društvo koje doslovno nema odgovor na suvremene izazove koji se prelamaju na leđima mladih, vrhunski je opisan. Autorice objedinjavajući tako spisateljsku i hrabru otkrivajuću, odgovornu ulogu koju upravo pisac valja nositi na svom oštrom peru, ne libeći se otkriti ono što tako često vješto skrivamo pod tepih, da bi nam se kasnije vratilo u stostrukoj nevolji.

Iskreno preporučujem ovaj rukopis, jer je potreban, jer će biti čitan i osim književna dobra donijet će i dodatne benefite, a sve to na temelju činjenica svog prvog angažiranog romana „Nisam ti rekla“ koji je doslovno pokrenuo ne samo književnu scenu već i stručne krugove zadužene za temu alkoholizma kod mladih, te time naprosto postao nepreskočiva i nužna točka hrvatske književnosti za djecu i mlade.

Silvija Šesto