Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Prehrana kao ključ zdravlja

Zdrava prehrana i prirodni dodaci bitno unapređuju opće stanje vašeg organizma.

Život se u posljednjih 50 godina poprilično promijenio – ljudi su prije živjeli mnogo jednostavnije. Više su boravili na otvorenom, kretali se, bavili poljoprivredom i jeli prirodno i neobrađeno. U današnjem, užurbanom dnevnom tempu često ne stignemo jesti onoliko kvalitetno koliko bismo htjeli. Uz nezdravu prehranu, stres, pušenje, prekomjerno konzumiranje kave i alkohola dovode do pojačane kiselosti organizma koju brojni stručnjaci navode kao korijen svih bolesti.

Kako bismo to spriječili, prije svega je potrebno poraditi na svojoj prehrani, ali i uzimati i neke zdrave dodatke. Naravno, uvijek je bolje odlučiti se za prirodne dodatke jer umjetni, uz korisne sastojke, sadrže i molekule koji naš organizam ne može procesuirati. Međutim, imajte na umu da, bez obzira na to kakve dodatke koristili, oni ne mogu biti nadomjestak zdravoj prehrani. Zato je potrebno, prije nego se odlučite za njih, poraditi na svojim prehrambenim navikama.



Na predavanju koje je Makronova u sklopu turneje "Odaberite zdraviji život i dobar osjećaj" organizirala u Zagrebu, Elen Krznar, diplomirana biologinja i fitoterapeut, govorila je o važnosti koju prehrana ima za naše zdravlje.

"Organizam se sastoji u prosjeku od nevjerojatnih 100 bilijuna stanica, a svake se minute stvori 300.000 novih. Zato su vitamini, minerali, elementi u tragovima, aminokiseline i antioksidansi izuzetno važni. Želite li ojačati svoj imunitet, najbitnije je da poradite na crijevnoj flori jer, ako je ona zdrava, uništit će patogene organizme. Osim toga, zdrava crijevna flora utječe na apsorpciju potrebnih nutrijenata i izlučivanje štetnih tvari", objašnjava Elen.



Da bi crijevna flora bila zdrava i funkcionalna, bitno je što, koliko i kada jedemo. Na meniju bi se najviše trebale naći svježe namirnice poput voća i povrća. Ukoliko jedete meso, prednost dajte onom iz organskog uzgoja. Meso i ugljikohidrate, inače tipičnu kombinaciju, trebalo bi izbjegavati jer ona potiče stvaranje toksina.

I jednu i drugu skupinu namirnica trebalo bi što češće jesti s povrćem. Prema ayurvedskoj medicini, količina hrane koja je po obroku našem organizmu potrebna velika je kao naše dvije šake. Nije preporučljivo jesti nakon 19h, ili barem 3 do 4 sata prije spavanja kako bi se potaknula detoksikacija. Jetra se detoksicira između 1 i 3 sata u noći, pa je bitno i kada idete spavati.



Preporučuje svima i proljetno čišćenje organizma nakon zime i teške prehrane koja je za nju karakteristična.

U tome vam mogu pomoći prirodni dodaci poput Zelene magme, Chlorelle i Spiruline. Možete ih koristiti u kombinaciji i pojedinačno, blagotvorno utječu na probavni i imunološki sustav, a pogodni su za alergičare i dijabetičare. Oni će blagotvorno utjecati i na vaš imunološki sustav. Klorofil djeluje protuupalno, te ima antioksidativna i detoksicirajuća svojstva, pa je preporučljivo pojačati unos lisnatog zelenog povrća.



Iako je sezona gripe i prehlade iza nas, Elen Krznar dala je nekoliko praktičnih savjeta i na tu temu.

"Antibiotici uništavaju ne samo loše, već i dobre bakterije. Prije negoli posegnete za njima, probajte iz prehrane dok ste bolesni izbaciti brašnaste proizvode, slatkiše i meso. Nekoliko puta dnevno grgljajte i čaj od kadulje i rezultati će biti vidljivi vrlo brzo.", savjetuje.

Sve ove promjene nije lako uvesti, ali one se ni ne trebaju uvoditi preko noći. Idite korak po korak – kako ćete primjećivati napredak, to ćete biti motiviraniji za daljnje promjene koje će na kraju biti blagotvorne za zdravlje vašeg organizma i dobar osjećaj.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

S ovom mahunarkom moguće je napraviti obroke od doručka do večere, a mi smo se danas odlučili skuhati čušpajz od slanutka.

Savjeti stručnjaka

Znate li što i kada jedete, koliko vježbate, koliko ulažete u zdravlje?

Gastronomija

Lubenica je osvježavajuće i niskokalorično voće i odličan borac protiv ljetnih vrućina. Ovo ljeto konzumirajte ju na profinjeniji način- kao sorbet!

Zanimljivosti

U zajedničkom terminu od 1. do 4. prosinca na Zagrebačkom velesajmu održat će se dva, tematski komplementarna sajma: Sajmovi hrane i zdravog življenja i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.