Preporuka: Sluškinjina priča

U moru noviteta Školske knjige i Lumen izdavaštva za ovogodišnji Interliber (ovako ću ih samo pobrojati:

  • Stephenie Meyer KEMIČARKA
  • Stephen King IZVLAČENJE TROJKE
  • Margaret Atwood LUDI ADAM
  • David Levithan SVAKOGA DANA
  • Sabaa Tahir BAKLJA U NOĆI
  • Marie Lu ŠAMPION
  • Allison Pataki MLADA CARICA – SISI U POTRAZI ZA LJUBAVLJU
  • A. G. Howard LUDI SVIJET
  • Inna Sagal TAJNI JEZIK VAŠEG TIJELA ),

zapela mi je za oko knjiga Margaret Atwood Sluškinjina priča u prijevodu Nedeljke Paravić. Moram priznati da sam progutala TV seriju snimljenu po tom romanu koja se u Hrvatskoj može gledati na HBO kanalima, a nedavno je osvojila čak osam nagrada na dodjeli Emmyja. Progutala i ostala oduševljena! Briljantan je to distopijski roman o totalitarnom društvu u kojem obespravljene žene postaju strojevi za rađanje. Distopija (grčki: δυσ-, “teško ili loše” i τόπος, “mjesto, krajolik”) je slika društva koje se iz nekog razloga smatra nepoželjnim.

Margaret Atwood bila je i od ranije poznata književnica, prije svega svjetski priznata i nagrađivana pjesnikinja. Međutim, tek objavljivanjem svojega šestog romana Sluškinjina priča (The Handmaid’s Tale) 1986. godine postala je doista slavna. Dolaskom Donalda Trumpa na mjesto američkog predsjednika, djelo Margaret Atwood iznova se našlo u žarištu medijske pozornosti i na vrhu top-ljestvica najprodavanijih knjiga. Možete pretpostaviti i zašto je to tako!

Da je Sluškinjina priča obavezno štivo u 2017. godini, a možda i dobar poklon, dokazuju i dvije ugledne nagrade koje je ovog listopada dobila Margaret Atwood. U Pragu joj je dodijeljena godišnja književna nagrada Franz Kafka, a u Frankfurtu prestižna njemačka književna nagrada za mir na 69. međunarodnom sajmu knjiga. Nagrada Udruženja njemačkih nakladnika i knjižara pripala je jednoj od najboljih pripovjedačica našeg vremena zbog njezine političke intuicije i vidovitosti, odnosno sposobnosti uočavanja opasnih tendencija u društvu – obrazložio je ocjenjivački sud.

Fredova pripada kasti Sluškinja i među rijetkim je ženama u Republici Gileadu, nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama, koje su još sposobne rađati. Prisiljena je biti Zapovjednikova ljubavnica i rađati djecu kako bi se opustošena zemlja opet napučila. U ozračju beznađa, okrutnosti i strahovlade, gdje svatko može biti doušnik, a neposluh se drakonski kažnjava, Fredova mora pronaći način kako opstati; mora balansirati između zahtjeva Zapovjednika, njihovih bezosjećajnih Supruga, Marthi i drugih Sluškinja. No, ona ima vlastiti cilj: preživjeti i pronaći kćer koju su joj oduzeli. I u ovom romanu Margaret Atwood dokazuje zašto je stekla naziv „kraljice distopijskog romana”.

Obuzet će vas sjajno zamišljena i vrsno ispripovijedana priča u kojoj do punog izražaja dolaze autoričina pronicavost, duhovitost i ubojita ironija.

Urednica She.hr  Ljubica Jurič

Jedna knjiga čeka i vas! Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #sluškinja

Prijave primamo do 20. studenog, točno u podne.

Pokloni će biti poslani samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Klijent direktno šalje nagradu dobitnicima.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Možete se prijaviti samo jednom!

Darivanje: Ana Heffer.