Primalje za prirodan porod

Primaljstvo je jedna od najstarijih medicinskih struka. Babice ili primalje su osobe koje bi uz trudnicu trebale biti prije, za vrijeme i poslije poroda, ali kako ih u Hrvatskoj ima nedovoljno, one ne uspijevaju ostvariti zadovoljavajući kontakt s trudnicama i pružiti im odgovarajuću skrb. Iz tog razloga su hrvatske primalje odlučile pokrenuti nacionalnu kampanju za fiziološki porod i partnerski odnos prema primaljama.

Povodom Svjetskog dana primalja koji se održava 5. svibnja naše primalje su sazvale konferenciju za novinare i progovorile o problemima i budućim planovima.

'Nizom akcija tijekom godine dana namjeravamo skrenuti pažnju na probleme i položaj primalja u našoj zemlji. Marginalizirana smo i zapostavljena struka utoliko da bez odobrenja liječnika trudnicama ne možemo dati ni čašu vode. Akciju započinjemo 20. lipnja kada će se u Movieplex kinu prikazati film 'Orgasmic Birth', rekla je Iva Podhorsky Štorek, izvršna direktorica Hrvatske udruge primalja.

Iako primalje postoje otkad i čovječanstvo, tek je 25. listopada 2008. godine u Hrvatskoj na snagu stupio Zakon o primaljstvu, a 27. ožujka 2009. godine sukladno zakonu, osnovana je Hrvatska komora primalja. Komora se brine za interese i ugled primalja te za pravilno obavljanje primaljskog zvanja.

Hrvatske primalje već godinama aktivno sudjeluju na usklađivanja normi i direktiva u području zdravstvenih struka s Europskom Unijom. Ipak, u EU primaljstvo je neovisna struka, a primalje profesionalne osobe, dok je kod nas primaljama rad ograničen. Ipak s ulaskom u EU odnos prema primaljama bi se trebao promijeniti.

'Najveća uloga primalje je podrška prirodnom porođaju no ni toga u Hrvatskoj nema. U većini naših rodilišta porođaj se obavlja rutinski, a porođaj se ubrzava uz pomoć umjetnog hormona – oksitocinskog dripa', kaže Podhorsky Štorek.

Primalje su krenule u akciju promicanja fiziološkog i prirodnog poroda koji je po njima humaniji jer su majke nakon prirodnog poroda u bezbolnom stanju što je odličan preduvjet i za uspješno dojenje. One se zalažu za zdravlje majke i djeteta bez medicinskih intervencija.

'Porod je posebno fizičko, emocionalno, psihičko i spiritualno iskustvo. Žene pri porođaju trebaju mir te blisku i stručnu osobu poput primalje', kaže Podhorsky Štorek.