Proglašene kompanije prijatelji obitelji i žena

Održano je završno ovogodišnje proglašenje kompanija prijatelja obitelji i žena nositeljica MAMFORCE standarda osnovnog i naprednog stupnja. Osnovni MAMFORCE standard dodijeljen je hrvatskoj podružnici  BKS Bank AG koja je uspješno prošla postupak procjene postojećih praksi i koja se obvezala na provedbu dodatnih odgovornih praksi u području odgovornosti prema obitelji i rodnoj jednakosti tijekom sljedeće godine. Istovremeno, potvrdu visoke razine kompetencija u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima stekli su Hrvatski telekom d.d.Zagrebačka banka d.d. koje su time postale nositeljice naprednog MAMFORCE COMPANY standarda.

U sklopu dodjele održano je predavanje prof. dr.sc. Željke  Kamenov, redovite profesorica socijalne psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Izazovi (ne)jednakih mogućnosti muškaraca i žena na radnom mjestu“. Prof. Kamenov je tim povodom izjavila: „Iako većina ljudi vjeruje da se prema ženama i muškarcima odnose isto, zapravo se, zbog rodnih stereotipa koje svi imamo, ponašaju različito; muškarce se tretira kao važnije i sposobnije, daje im se više mogućnosti, podrške, resursa, autonomije i promocije nego jednako kvalificiranim ženama.“

??????????????????????????????????????

Diana Kobas Dešković, kreatorica MAMFORCE metode, dala je poseban osvrt na nedovoljnu zastupljenosti mladih žena u sve potrebnijim i dobro plaćenim STEM zanimanjima – „Udio od 34 posto žena na STEM diplomskim studijima u Hrvatskoj, koji uključuju tehničke, prirodne i biotehničke znanosti, govori o daljnjoj potrebi popularizacije tih sve traženijih zvanja među ženskom populacijom. Važno je i daljnje osvještavanju poslodavaca o potrebi stvaranja radnih uvjeta za privlačenja mladih, talentiranih žena koje često, zbog potrebe za usklađenjem privatnog i poslovnog života, radije traže zaposlenje u nastavničkim zanimanjima, a ne u industriji.“

U hrvatskoj podružnici BKS Bank AG zaposleno je 57 osoba od čega 16 zaposlenika i 41 zaposlenica. Organizacijsku kulturu karakterizira otvorena komunikacija i visoko razvijena kolegijalna podrška bez koje ravnoteža svih životnih uloga ne bi bila moguća. Zaposlenima se omogućuje usklađivanje privatnog i poslovnog života putem korištenja fleksibilnog radnog vremena.

„Ponosni smo što smo postali dio kruga MAMFORCE kompanija u Hrvatskoj. BKS Bank vidi obitelj kao izvor energije i dobrobiti za naše zaposlene. Sigurni smo kako podržavanje zaposlenih različitim family-friendly mjerama stvara okruženje koje je na korist, i zaposlenih i tvrtke. Naša odluka o uključivanju u postupak MAMFORCE procjene također je potaknuta činjenicom da je BKS Bank već postala tvrtka prijatelj obitelji u Austriji i Sloveniji“, izjavio je Juraj Pezelj, direktor BKS Bank AG, Glavna podružnica Hrvatska.

U Zagrebačkoj banci zaposleno je 4017 osoba od čega 975 zaposlenika i 3042 zaposlenica, što predstavlja udio žena od 75 posto. Prati se zadovoljstvo i angažiranost zaposlenih te se redovito uvode nove mjere za poboljšanje. Ulaganjem u edukacije osigurava se razvoj zaposlenih i provodi program prepoznavanja talenata s naglaskom na rodnu ravnopravnost. Organizacijsku kulturu obilježava poticajna atmosfera za rast i razvoj uz visoku razinu kolegijalne podrške te ulaganje u poštivanje različitosti i rodne ravnopravnosti.

„Ponosni smo da je Zagrebačka banka već godinama među najpoželjnijim poslodavcima u zemlji. Razlog tome zasigurno leži i u činjenici da smo posvećeni ulaganju u razvoj naših zaposlenih, omogućavanju fleksibilnog radnog vremena, a time i uravnoteženosti između privatnog i poslovnog života. Također, punu pažnju posvećujemo promicanju jednakosti među spolovima u svim aspektima i zato smo zadovoljni da na rukovodećim pozicijama imamo čak 62 posto žena, a u visokom menadžmentu taj je postotak jednako podijeljen između žena i muškaraca. Uz programe Grupe UniCredit koji primiču ravnopravnost te uravnoteženost između privatnog i poslovnog života, MAMFORCE standard sigurno je još jedna potvrda naše posvećenosti stvaranju što ugodnije poslovne i privatne svakodnevice našim zaposlenima te razvoju zajednice u kojoj živimo,“ istaknula je Biljana Ljuban, direktorica Upravljanja ljudskim resursom Zagrebačke banke.

U Hrvatskom Telekomu zaposleno je 3730 osoba pri čemu je udio žena 40 posto, a na rukovoditeljskim pozicijama visokih 43 posto. Redovnim istraživanjem zadovoljstva i angažiranosti zaposlenih  osiguravaju se mjere za potporu ravnoteži privatnog i poslovnog života zaposlenih. Organizacijsku kulturu karakterizira otvorena komunikacija uz poštivanje različitosti i brigu o rodnoj ravnopravnosti. U okviru vlastitog STEM HUB-a inkubatora rade na stvaranju zajednice mladih STEM stručnjaka, s posebnim naglaskom na žene.

Marija Felkel, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma tom prigodom je izjavila: „Ponosni smo na dobivanje MAMFORCE standarda, drugi put za redom, čime jasno pokazujemo pravac kojim Hrvatski Telekom želi razvijati svoje odnose sa zaposlenima. I to u industriji gdje je tempo rada dinamičan i intenzivan, a od zaposlenih se očekuje velik angažman, spremnost na promjene i inovativnost. Dodatno, prateći najnovije trendove digitalnog društva, HT je prva kompanija koja je pokrenula inicijativu populariziranja STEM područja u Hrvatskoj te želimo vlastitim primjerom potaknuti i što veći broj žena da se uključe u ta zanimanja. Tako se ove godine Hrvatska na inicijativu HT-a uključila u veliki međunarodni projekt Women STEM Awards koji potiče mlade žene diljem svijeta koje završavaju fakultete na ostvarivanje karijere iz nekog od STEM područja. Riječ je o novčanoj nagradi za najbolje diplomske ili magistarske radove i disertacije iz STEM područja. Ovim projektom HT dodatno ulaže u generaciju mladih stručnjakinja koje imaju vještine za rad na tehnološkim projektima u Hrvatskoj, jer je bitno potaknuti veću participaciju žena u progresivnim i dobro plaćenim zanimanjima.“

MAMFORCE standard dodjeljuje Institut za istraživanje i edukaciju ZAPOSLENA MAMA organizacijama koje uspješno organiziraju posao i radno okruženje uz poštovanje načela ravnoteže profesionalnog i privatnog života i jednakih mogućnosti profesionalnog razvoja. Metoda procjene je znanstveno utemeljena i razvijena  u suradnji s vodećim akademskim i međunarodnim institucijama.

Pokrovitelji MAMFORCE standarda kao alata pozitivne promjene na tržištu rada u Hrvatskoj su Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i Global Compact Hrvatska.