Prolistaj i zablistaj uz matchu

Matcha je zeleni čaj u prahu i stoljećima se koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Listići zelenog čaja za premium matcha prah beru se nekoliko tjedana prije uobičajenog vremena berbe, isključivo s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti.

Prirodno je bogat antioksidansima i katehinom te vitaminima A, B6, C i K. U njemu se nalazi i mnogo magnezija, kalcija, željeza, minerala, kalija, fosfora, cinka i bakra.

Postoje dvije osnovne vrste matcha čaja – usucha i koicha. Usucha se proizvod od listića biljke koje su mlađe od trideset godina, dok se koicha proizvodi od listića biljke starije od trideset godina. Razlika je i tome što se matcha koicha u ceremoniji čaja radi s manje vode i okus joj je nešto slađi. Radi toga je koicha čaj skuplji i više cijenjen od usuche.

Priprema matcha čaja

Za razliku od ostalih čajeva, matcha čaj ima jedno glavno pravilo pri pripremanju: ne smijete koristiti kipuću vodu!
Za pripremu će vam biti potreban lonac (idealno matcha zdjela) za kuhanje vode te pjenjača ili žlica (idealno posebna metlica napravljena od bambusa). Pripremate ga tako da kuhate vodu do oko 60°C, odnosno bitno da je voda vruća, ali ne i kipuća. U to stavite do 2 grama praha te miješate pjenjačom dok se ne napravi pjena. Što je čvršća pjena, čaj će biti bolji.

Drugi način pripreme je da u šalicu stavite jednu jušnu žlicu matcha čaja u prahu, na to dodate žlicu hladne vode i miješate pjenjačom. U to dodajte tople ili hladne vode po želji. Osim vode, možete dodati biljni napitak po želji, ili ga presipati i napraviti smoothie od njega.

Matcha prah 100g, 99,90 kn

Pozitivna djelovanja

U Japanu je matcha čaj od davnina povezan s dugovječnosti i zdravim životom. Poznat je kao odličan za prevenciju raka i drugih težih bolesti, za detoksikaciju organizma te za podizanje raspoloženja.

  • detoksicira tijelo – pomaže prirodno ukloniti teške metale i kemijske otrove iz tijela
  • pojačava tjelesni obrambeni sustav – kahetini koji se nalaze u matcha čaju imaju antibakterijska svojstva što pomaže u općem zdravlju tijela
  • prevencija dijabetesa – česta konzumacija ovog čaja pomaže sniziti razine šećera u krvi za čak 20%
  • spuštanje razine masnoće u tijelu i krvi – kava podiže kolesterol, dok čajevi djeluju suprotno jer sadrže flavonoide koji pomažu u spuštanju masnoće u krvi
  • pomaže zdravlje usne šupljine – matcha čaj pomaže u sprečavanju karijesa radi visoke razine polifenola, a osim toga će vas riješiti i neugodnog zadaha iz usta
  • poboljšava opće raspoloženje – matcha čaj može pomoći kod umjerene i jake depresije