Promjena posla – koliko često je prihvatljivo

promjena radnog mjesta

S obzirom da je posao danas teško dobiti, a i zadržati, često mijenjanje posla čini se kao urbani mit. Rijetki uspijevaju otići bez kompleksa kada nisu zadovoljni, dok ostali šute i trpe jer „nemaju izbora“. No, ako ste zaista nezadovoljni i mislite da zaslužujete više, logično bi bilo nastaviti dalje, zar ne?

Četiri posla u manje od godinu dana

Nataša (28) magistra je farmacije, a u posljednjih godinu dana promijenila je čak četiri radna mjesta. Mi koji ju znamo šalimo se da nije normalna, no njoj je sasvim normalno otići ako nisi zadovoljan, naravno pod uvjetom da si u međuvremenu osigurao novi posao. „Nakon tri i pol godine na istom radnom mjestu shvatila sam da sam dosegla svoj maksimum i da šefici nikad neću biti na prvom, pa ni drugom mjestu, iako sam bila sigurna da to zaslužujem. Ubrzo nakon povratka s porodiljnog prijavila sam se na tri oglasa i dobila sva tri posla. Odabrala sam, doduše, krivo, privukle su me titula i blizina radnog mjesta. Nakon samo dva dana na novom poslu počela sam razmišljati kamo dalje jer mi je toliko trebalo da shvatim da se ondje događaju nezakonite stvari. Na trećem poslu bila sam uvjerena da sam dobila jackpot, ali ondje sam se uvjerila da su svi poslodavci isti i da taj tip posla zbilja ne mogu raditi. Nakon dva mjeseca i tamo sam dala otkaz. Šefica se svim snagama borila za mene, što je lijepo i korektno, ali nakon toga našla sam posao u struci koji je spojio dva područja mog interesa – farmaciju i ekonomiju“, kaže.

Mark Patterson, suosnivač fonda rizičnog kapitala MatlinPatterson, nedavno je medijima otkrio kako on kao poslodavac smatra da nešto nije u redu s kandidatom koji “skače” s jednog radnog mjesta na drugo svake dvije do tri godine. Za njega je to gore od mlade osobe bez ikakvog iskustva te smatra da ambicija nije isprika za često mijenjanje posla. On zapravo traži “hrabrost i kapacitet za izdržljivost”. Mnogi bi to mogli protumačiti kao “kapacitet za izrabljivanje”, no i kao nošenje s izazovnim situacijama, uzmemo li u obzir da je cijeli život zapravo izazov.

Česta promjena posla kroz oči HR-a

S obzirom da mi je sve ovo nekako bilo kontradiktorno, obratila sam se poznanici koja radi kao direktorica ljudskih potencijala jedne velike kompanije. Kaže mi da na pitanje koliko često je preporučljivo mijenjati posao, nema jedinstvenog odgovora. „U SAD-u je, primjerice, opće prihvatljivo da osoba tijekom svoje karijere promijeni 12 poslodavaca, što najčešće podrazumijeva i migraciju s jednog kraja države na drugi. U Hrvatskoj su te brojke ipak puno manje. Za razliku od prošlih vremena kada su zaposlenici cijeli radni vijek proveli kod istog poslodavca, danas je situacija ipak nešto drukčija“, kaže te dodaje da brojna istraživanja pokazuju kako je prvi razlog promjene zaposlenja odnos s neposredno nadređenim, dok su sama plaća i materijalne beneficije tek na trećem mjestu. Postoje i generacijske razlike u lojalnosti poslodavcu. Primjerice, zaposlenici Y generacije imaju veća očekivanja i skloniji su napustiti poslodavca kod kojeg nisu zadovoljni, od generacije X. Također, gledajući na razini obrazovnih profila, informatički stručnjaci skloniji su fluktuaciji, a i na samom tržištu rada veća je potražnja za njima“, kaže. To objašnjava i primjer Nataše koja, osim što pripada generaciji Y, pripada i struci koja si može, reći ćemo, „priuštiti“ češće promjene radnog mjesta.

promjena posla

Postoji širok spektar razloga napuštanja poslodavca, od objektivnih i gospodarskih, pa sve do loše radne atmosfere, nezadovoljavajućih materijalnih beneficija, nemogućnosti edukacije i unapređenja na poslu, nezanimljivosti radnih zadataka i želje za novim profesionalnim izazovima.

Iako Natašu na intervjuu nikada nisu pitali zašto je otišla od prethodnog poslodavca, moja HR sugovornica preporuča kandidatima da na takav upit navedu konkretne razloge i imaju spremno obrazloženje za česte promjene, kako budući poslodavci ne bi dobili dojam da ispred sebe imaju osobu koju neće uspjeti zadržati. Također, treba imati u vidu da, ukoliko se u životopisu navode osobe za preporuku, važno je dobro promisliti koga navesti, jer postoji mogućnost provjere i dobivanja informacija koje kandidati možda ne žele da njihov budući poslodavac sazna.

„Česta promjena posla ne mora nužno imati negativne konotacije, ali i može upućivati na to da se osoba teško prilagođava novim poslovnim okolnostima. Iz tog razloga, iznimno je važno koristiti što više selekcijskih metoda kako bi se dobila što objektivnija procjena kandidata.”

Kako se Nataši ova konačna promjena odrazila na posao? „Sad imam najdivniju šeficu na svijetu, od koje svaki dan naučim nešto novo, iako možda neki drugi uvjeti nisu savršeni. I znam da sam joj najvažnija. Možda mi je lijepo tu gdje sam sad, a možda samo nisam pronašla nešto još zanimljivije. Sa mnom se nikad ne zna“, priznaje.