Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
savjeti za
savjeti za

Gastronomija

Provjereni savjeti za izradu savršenih slastica

Čudili smo se kakao maslacu koji je zapravo bijeli prah bez onog kakao mirisa koji biste očekivali

Kulinarske radionice u jako kratkom roku postale su izuzetno popularne kod nas. I zaista je lijepo da je tako jer su izvrsna prilika da svoje slobodno vrijeme provedemo kvalitetno – učeći i zabavljajući se. Tako sam i ja nedavno prisustvovala radionici slastica u kulinarskom studiju Branka Ognjenovića – Majstor Kuhar. Radionicu je vodio chef Viktor Kranjčec, vrhunski slastičar koji je svoj zanat brusio kod trenutno najpopularnijeg slastičara svijeta Pierrea Herméa.

Na dvodnevnom tečaju prvo smo učili pripremati kreme i biskvite, tijesta i mousse, a sutradan sve to spojili u prekrasne i pažljivo dekorirane torte i eklere. Naša ekipa polaznika sastojala se od amatera, znatiželjnika, gastro entuzijasta te sadašnjih i budućih profesionalnih slastičara. Amateri i znatiželjnici su propitkivali, zapisivali, čudom se čudili kakao maslacu koji je zapravo bijeli prah (bez onog kakao mirisa koji biste očekivali)… Izmjenjivali su iskustva i međusobno si priznavali pogreške koje su ranije činili. Dio sudionika koji je pak malo profesionalnije zakoračio u slastičarske vode, nesebično je dijelio savjete i svi su zaista bili ljubazni i prijateljski raspoloženi. Skupa smo mutili, mijesili, dekorirali i naravno nismo propustili oblizati ostatke krema iz zdjelica.

Viktorovi savjeti za deserte

savjeti za

Nismo propustili ni počastiti se krekerima s kozjim sirom, medom i chillijem prvog dana radionice, a idućeg dana Branko nas je oduševio vrućim mazalicama, urnebes namazom i namazom od graha. Jedna od sudionica donijela je domaći ajvar od svoje bake, a djevojka koja radi u poznatoj slatičarnici Mak na konac razveselila nas je “mediantsima” na štapiću. Priču smo zaokružili nezaobilaznim fotkanjem i uživanjem u Viktorovim vrhunskim slasticama.

[box style=”0″]

Tips&tricks Viktora Kranjčeca:

• Želite li savršenu bijelu beze koru, kakvu kupujete u slastičarnicama, uputno ju je sušiti na 50°C u pećnici tijekom 24 sata.

Kada radite kreme s jajima, uputno ih je prethodno malo zagrijati na pari, na oko 50°C. Tako im se poveća volumen i ljepše se izrade.

• Već izrađene kreme (koje ste već umutili i podigli im volumen), posebice snijeg od bjelanjaka, nikada nemojte nastaviti miješati pjenjačom budući da tako razbijete mjehuriće zraka koje ste napravili. Prilikom umiješavanja ostalih sastojaka umjesto daljnjeg miksanja/pjenjače koristite nježno silikonsku špatulu.

• 85°C je temperatura na kojoj su jaja termički obrađena. To je korisna informacija za sve koji se boje sirovih jaja.

• Prilikom pravljenja raznih krema i smjesa, uvijek rjeđe tekućine ulijevajte u gušće.

[/box]

savjeti za

 

Foto: Maja Špoljarec

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Na Obonjanu se održala šesta radionica Vino&Seks koje su Tanja i Lada osmislile kako bi svojim polaznicima pržile priliku da se opuste i razgovaraju...

Gastronomija

Kad idete na vinsku radionicu, nemojte stavljati parfem kako ne bi utjecao na vaša i tuđa osjetila. I nemojte se ustručavati pitati sve što...

Istaknuto

Svi smo mi velike i moćne, no negdje smo zaboravili pročitati upute za uporabu tim moćnim snagama unutar sebe pa su ostale skrivene i...

Događanja

Naš je cilj ponuditi jedinstven i cjelovit program u svrhu podizanja razine životne energije, radosti i optimizma kao bazične prevencije stresa, što će biti...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.