Prvo europsko ispitivanje o učinkovitosti borbe protiv virusnog hepatitisa

Pedeset i dva posto anketiranih europskih (25) i mediteranskih (2) zemalja nema dostatno razvijene nacionalne strategije za suzbijanje virusnog hepatitisa B ili C, unatoč zahtjevu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da sve zemlje imaju takav program. Prema izvješću, samo tri anketirane zemlje imaju neograničeni pristup novim, visokoučinkovitim lijekovima (izravno djelujući antivirusni lijekovi) za liječenje hepatitisa C.

Ovo su samo neki od zabrinjavajućih rezultata prikazanih danas u Berlinu u sklopu predstavljanja velikog Hep-Core izvješća o stanju politika i praksi za suzbijanje virusnog hepatitisa u Europi, koje je izdala Europska udruga pacijenata s bolestima jetre (ELPA).

Tatjana Reic, predsjednica Hrvatskog društva za bolesti jetre “Hepatos” a ujedno i predsjednica ELPA-e bila je jedna od glavnih govornika na ovoj znacajnoj konferenciji za novinare I tom prilikom je izjavila “Potpuno je neprihvatljivo da je hepatitis još uvijek, u ovoj mjeri, zanemaren u Europi. Postoje odlične mogućnosti prevencije i liječenja, dostupne su dobro osmišljene strategije, a imamo i brojne međunarodne inicijative – posebno iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)” nadalje je naglasila “Očekujem da ova studija promjeni sliku politike virusnih hepatitisa na regionalnoj, pa čak i na globalnoj razini.”

Izvješće 2016 Hep-CORE provedeno je pod vodstvom prof. Jeffrey V. Lazarusa, s instituta Barcelona Institute of Global Health (ISGloba). Prema riječima gdina Lazarusa, 2016. je bila ključna za borbu protiv virusnog hepatitisa uz prilagodbu prve strategije SZO-a u globalnom zdravstvenom sektoru koji se bavi suzbijanjem virusnog hepatitisa.

Rezultati izvješća Hep-CORE služe za procjenu nedostataka, jasno ukazujući na to da postoje pravila koja treba mijenjati. Primjerice, unatoč hitnoj potrebi za širim nadzorom i temeljitijim praćenjem bolesti, 17 zemalja nema nacionalni registar za hepatitis B virus (HBV), a 15 zemalja nema registar za hepatitis C virus (HCV). Osnovni pristup opremi za testiranje i praćenje bolesti od životnog su značaja, posebice za osobe u visokorizičnim skupinama, primjerice ovisnika ili zatvorenika. Također, u 12 anketiranih zemalja (44%) ne postoje centri za testiranje i praćenje HCV-a izvan bolničkih ustanova.

Svake godine 171 000 osoba umre od posljedica virusnog hepatitisa.