Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Punjene tikvice s Korzike

Vegetarijanski i mesni recept francuske i hrvatske varijante jela.

Za novi recept s Korzike sam odabrala još jedno jelo koje ima sličnosti s našim – punjene tikvice. Na Korzici sam jela ovakve okrugle tikvice (zucchini) i bila presretna kad sam ih našla i kod moje seljanke kod koje kupujem povrće. Nemate li ovakvih, uzmite one dugoljaste, malo veće ili vise komada manjih.

Drugi je glavni sastojak ovog jela Brocciu, najpoznatiji sir Korzike, "Kralj korziskih sireva", koji se priprema od ovčjeg ili korzjeg mlijeka. Njime se puni tjestenina ili povrće, dodaje ga se omletima i tipičnim kolačima kao što je to npr. Fiadone. Sličan je talijanskoj Ricotti (iako nema laktoze) te provansalskom Brousse, ali u ovom receptu nećete pogriješiti ako dodate grčki Manouri ili neki drugi svježi ovčji ili kozji sir.



Sastojci za vegetarijansku verziju
  • 4 okrugle tikvice (zucchini)
  • 250 g brocciu sira (ili Ricotte ili sličnog)
  • 2 rajčice
  • 1 jaje
  • 1 luk
  • maslinovo ulje
  • svježe začinske biljke poput peršina, metvice, timjana ili mladog luka (ne sve odjednom)
  • sol
  • papar
  • tvrdi naribani sir za posipanje
Priprema
  1. Zakuhati lonac s dosta vode i tikvice ubaciti da se kuhaju 3-5 minuta i potom ih izvaditi van. Tko želi može ovaj dio preskočiti ali u tom slučaju će se tikvice puno dulje peći u pećnici. U istu vodu na pola minute do minutu ubaciti rajčice koje ste zarezali kod stabljike na 4 dijela, kako bi se kožica lakše skinula. Sitno narezati rajčicu i luk.
  2. Zagrijati pećnicu na 180-200°C. Tikvicama odrezati gornji dio (ili ako su uske i duguljaste – prepoloviti ih po duljini). Izdubiti dio sa sjemenkama te dobro usitniti i staviti u posudu u koju se odmah može dodati sir, jaje te svježe začinske biljke.
  3. Na ulju prepržiti sitno narezani luk, dodati narezane rajčice i nakon minutu-dvije sve dodati u posudu sa sirom. Dobro promiješati, začiniti te smjesom napuniti izdubljene tikvice. Posuti tvrdim sirom i peći oko 45 minuta do sat. Po želji peći s "poklopcem" od tikvice koji se pred kraj skine kako bi se sastojci dobro zapekli.


Sastojci za verziju 2
  • 4 tikvice
  • 250 g svježeg sira (brocciu, Ricotta itd),
  • 2-3 režnja češnjaka
  • šaku krušnih mrvica (prezle)
  • 2 jaja
  • peršin
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
Postupak pripreme je isti kao i za prvu verziju.



Verzija s mesom


Seljanka koja mi je tikvice prodala mi obavezno ne pitajući za sve nabrzinu izrecitira recepte, kao da mi čita misli. Ovoga je puta recept bio sličan receptu moje pokojne bake kojoj je bilo jako vazno da dobro naučim kuhati "kako bih se mogla dobro udati". Tako su prije razmišljale valjda sve bake, a kada nas je počela dijeliti znatna udaljenost, baka je redovito slala razne recepte iz svoje bogate riznice kuharskog znanja.

Recept moje bake, za one koji ovo vole jesti s mesom.


Ako želite, smjesom možete napuniti i paprike ili rajčice.

Marina kuharica


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.