Pusti i ti svoga zmaja

Centar za kulturu Trešnjevka organizira besplatne radionice izrade zmajeva namijenjene osnovcima i osigurava im sav potreban materijal.

Planirane su dvije radionice, prva će biti 9. svibnja od 10 do 13 sati, a druga 23. svibnja od 18 do 20 sati kada će se na Savskom nasipu kraj Bundeka organizirati puštanje napravljenih zmajeva.

Voditelji radionica su Ivan Fodor, Natalija Vulin i Zoran Beroš.

– U Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) djeci ćemo izraditi nešto kvalitetnije zmajeve s određenim tkaninama, boljim konstrukcijskim materijalom te će biti veći površinom. Kolegica Natalia Vulin daje zmaju formu odnosno bavi se krojenjem i šivanjem dok ću ja zmajevima dati funkcionalnost, odnosno izrađivati ću kostur i vezove,- izjavio je za She.hr voditelj Ivan Fodor.

Kako nastaju zmajevi?

– Zmaj se može napraviti od najjednostavnijih materijala koje ima gotovo svako domaćinstvo, primjerice konopi, plastične vrećice, drveni štapići. Stoga, svako dijete može doma izraditi svog zmaja. Dobna granica ne postoji,- kaže Fodor.

Najranija dob polaznika na radionici (CeKaTe-a) je 4 godine.

– Djeca vole slikati, a tako i polako shvaćaju simboliku zmaja. Oslikavaju svoju viziju ptica, svoje kućne ljubimce, poput papiga, kanarinaca i likove iz animiranih i igranih filmova recimo Spiderman, Batman, Superman i slično,- objasnio je Fodor.

Oslikavanje zmaja

Ivan Fodor naglašava kako osnovnoškolce ne zanima samo oslikavanje, već isključivo tehnički aspekt izrade zmaja.

– Zmaj se ne bi smio "preopteretiti" određenim bojama kako bi lakše poletio. Poželjno je linijsko oslikavanje, ako su korištene teže boje poput akrila ili laka kako bi slika na nebu lakše dolazila do izražaja. Bojama za tkaninu se može popuniti cijela površina, jer boja prima svjetlost i zmaju daje novu dimenziju.

Boje za oslikavanje zmaja trebaju biti vodootporne, a osim oslikavanja zmaj se može definirati i raznolikim krojevima tkanine.

Gdje puštati zmajeve?

– Zmajeve je idealno puštati na otvorenom prostoru gdje vjetar ne mijenja smjer, znači na livadama i niz rijeke. U naseljima, između zgrada gdje se nalaze dječji parkovi dolazi do kovitlanja vjetra što zmaju onemogućuje smjer i stabilnost te ga se teško podiže u zrak,- ispričao nam je Fodor.

Zmajar Ivan Fodor je naglasio kako se artistički zmajevi ne puštaju visoko zato što svaki zmajar želi ostaviti svoj osobni dojam. Inače, zmajarstvom se bavi od 2001. godine.

– U početku sam samo oslikavao dok nisam pobliže upoznao zmajarstvo kroz sudjelovanje na zmajarskom festivalu u Italiji na Cervia Kite festival. Oduševilo me je zapravo što i kako sve može letjeti. Kakvi sve oblici i vrste zmajeva postoje. To je Izuzetna umjetnost,- rekao je Fodor.