Radosti i gadosti modernog dejtanja

„Zaintrigirala nas je paradoksalna činjenica kako je danas samaca više nego ikada prije i to u vrijeme kada imamo veći izbor potencijalnih partnera nego ikad, zahvaljujući društvenim mrežama i online dejting aplikacijama. Odlučile smo okupiti stručnjake na našem talk show-u i demistificirati moderno dejtanje “, kažu Rajana i Hana u svom 10. talk showu „Žene izvan okvira“ na temu „Radosti i gadosti modernog dejtanja“.

Talk show su otvorile s prof. Ljiljanom Kaliternom-Lipovčan, psihologinjom i znanstvenicom na društvenom institutu Ivo Pilar, te voditeljicom Centra za istraživanje kvalitete života. Ljiljana je otkrila kako znanstvena istraživanja pokazuju da su osobe u partnerskim vezama sretnije nego samci, ali i kako su samci koji nikada nisu ulazili u brak, sretniji od onih rastavljenih. Ono što je još nejasno sa znanstvenog stajališta je da li sretnije osobe lakše ulaze u veze ili su sretnije zbog toga što su u vezi. Kao glavni razlog većeg broja samaca navodi ekonomsku neovisnost žena, ali i kako nas veći izbor potencijalnih partnera na neki način paralizira u izboru i na kraju nas dovodi do ishoda da ne odaberemo ništa od ponuđenog.

 

 

 

Matea Teller, certificirana NLP trenerica i trenerica partnerskih odnosa, napomenula je kako većina žena, ali i muškaraca odlazi na spojeve s određenom agendom, te im ona otežava da uistinu upoznaju osobu preko puta sebe, a ujedno se i dobro zabave. Prije same potrage za partnerom trebali bi znati što je to što uistinu želimo, ali ne zadržati se samo na površnim osobinama potencijalnog partnera, nego vidjeti kako se mi uistinu želimo osjećati pored te osobe i što mi želim partneru pružiti. Također napominje kako trebamo preispitati svoja uvjerenja o suprotnom spolu – ako mislimo da su svi muškarci nevjerni ili nedostupni, teško je da ćemo se otvoriti i prepustiti.

 

 

O sramu kao jednoj od važnijih emocija koja nas može blokirati u dubljem kontaktu sa suprotnim spolom progovorio je mr.sc. Velimir Dugandžić, geštalt psihoterapeut i certificirani supervizor. Sram je toksičan u procesu upoznavanja jer nas sprečava da pokažemo sebe kakvi jesmo, skrivamo dijelove sebe koji su nama (nerealno) neprihvatljivi i na taj način ne dopuštamo osobi da nas vidi u pravom svjetlu. Upravo zbog toga su razne aplikacije za dejtanje i toliko uspješne, jer nas na neki način čuvaju od veće bliskosti i neugode zbog potencijalnog odbijanja. Također, Velimir je objasnio i zanimljivu teoriju o karakternim stilovima koji utječu na naš izbor partnera, ali i način na koji ćemo dejtati.

 

 

Talk show je završio u zabavnom i duhovitom muško-žensko sučeljavanju Domagoja Jakopovića Ribafisha, novinara i kolumnista i Gale Svilan, kolumnistice i content menadžerice. Gala smatra kako bi žene trebale biti odvažnije u prilaženju muškarcima, dok je Ribafish pozitivno iznenađen ženskom inicijativom, te smatra kako je to rijetkost. Oboje su podijelili duhovite anegdote s poznate dejting aplikacije Tinder i pri tome su dobro nasmijali mnogobrojnu publiku.

Najavljen je i idući talk show koji će se održati 20. ožujka u kojem će Žene izvan okvira izaći iz okvira tema isključivo za žene i posvetiti se muškarcima – njihovoj ulozi u društvu, u partnerstvu ili braku, problemima, predrasudama i ograničenjima s kojima se oni suočavaju danas te načinima na koje se i muškarce treba podržati i potaknuti na osnaživanje.

Žene izvan okvira pratite na facebook stranici www.facebook.com/zeneizvanokvira i na youtube kanalu www.youtube.com/c/zeneizvanokvira na kojem će uskoro biti objavljena i snimka proteklog talk showa.