Recept za cheesecake, deliciju koja danas slavi svoj dan

Volite li slatko i kremasto, a uz sve to volite i sir, onda je za vas idealna slastica cheesecake, delicija koja 30. srpnja u svijetu slavi svoj dan.  

Cheesecake je omiljeni kolač u svako doba godine, a posebno za ljetne dane jer njegova kremasta struktura pruža osvježenje i dozu sočnosti. Za pripremu klasičnog cheesecakea potrebno je svega nekoliko sastojaka – kremasti sir, keksi, margarin i jaja. Svi ostali dodatci stvar su mašte. Cheesecake je lagan i može se kombinirati s voćem,  čokoladom, ali i s plavim sirom ili ljutim papričicama – za one najhrabrije.

Možete ga, ali i ne morate peći, ovisno o receptu koji vam je dopao pod ruke, a oni su se mijenjali kroz stoljeća i od kontinenta do kontinenta.

Cheesecake je, naime, jedan od najstarijih kolača koji vuče korijene još iz stare Grčke. Vjeruje se da se u povijesti kolač sa sirom služio sportašima tijekom prvih Olimpijskih igara 776. godine prije Krista.

Kasnije su ga preuzeli Rimljani, umjesto kvasca ubacili razmućena jaja i usavršili recept. Ime su mu dali Englezi u 15. stoljeću, a moderna verzija cheesecakea slavu duguje Williamu Lawrenecu iz Chestera u New Yorku koji je krajem 19. stoljeća razvio kremasti sir koji je danas neizbježan sastojak svakog cheesecakea.

Dva najpoznatija oborena rekorda vezana za cheesecake su najveći i najskuplji cheesecake.

Najveći cheesecake promjera 2,8 metara i težak više od 4500 kilograma  izradila je Cheeseberry Company za proslavu 240. rođendana ruskog grada  Stavropolja 2017. čime je srušila Guinnessov rekord.

Najskuplji pak, ako poželite, možete kupiti u New Yorku kod slastičara Rafaela Ronce i to za nezamislivih 4.592  američkih dolara koji se vrtoglavo penju zbog vrhunskih sastojaka poput bijelog tartufa, 200 godina starog konjaka, vanilije s Madagaskara i listića zlata kojima je posuta.

Ne sumnjamo da je torta izvrsna, ali jednako dobra bit će i ona koju dragoj osobi pripremite prema receptu učenika Učiteljsko – turističkog učilišta u Zagrebu.

Cheesecake

Podloga:

  • 225 g glatkog brašna
  • 75 g šećera u prahu
  • 150 g Zvijezda stolnog s maslacem
  • 2 žutanjka 
  • 50 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g Zvijezda stolnog

Prosuti brašno. Dodati hladni margarin s maslacem izrezan na kockice te ga promiješati s brašnom. Dodati šećer u prahu, žutanjke  i lješnjake te naglo zamijesiti. Ostaviti prhko tijesto da odmori.  Odmoreno tijesto razvaljati na debljinu od 2 cm te staviti u lim  i peći na 180 stupnjeva  dok ne poprimi zlatno žutu boju. Pečeno tijesto izmrviti i povezati  stolnim margarinom . Pripremljenu smjesu utisnuti u kalup i peći  na 200 stupnjeva – 5 minuta.

Za to vrijeme pripremiti kremu od sira.

Krema od sira:

  • 500 g sira
  • 4  jaja 
  • 100 g šećera
  • sok jednog limuna
  • 2 vanilin šećera

Odvojiti bjelanjak od žutanjka. Bjelanjak pomiješati  sa šećerom dok ne izlupamo čvrsti snijeg, a žutanjke pomiješati sa sirom i vanilin šećerom.  Dodati snijeg od bjelanjaka i  sok od limuna te ih staviti na malo ohlađenu pečenu  podlogu.

Podlogu vratiti u pećnicu i peći oko 20 minuta na 170 stupnjeva.

Na kraju na tortu staviti mješavinu od 400 ml kiselog vrhnja, 100 g šećera i 2 vanili šećera. Nakon što dodamo kremu od vrhnja, kolač vratiti u toplu, ali ugašenu pećnicu.

Tortu ohladiti preko noći.