Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Recept za marmeladu od smokava

+ sve o zimnicama. Mljac!

Svatko voli mirise i okuse svojeg djetinjstva. Kome kupovna marmelada ili ajvar nisu dovoljno ukusni, taj će zimnicu napraviti sam. Nekad nije bilo kupovnih marmelada i džemova, kao ni ajvara ili ukiseljenog povrća. Ili su pak  bili preskupi. Ljeti bi se na selu iskorištavale namirnice iz vlastita vrta a u gradu jeftino kupovale krajem sezone, te bi se sušile, kiselile, kuhale i ukuhavale i tako bi se osiguravao izvor raznovrsne hrane cijele jeseni i zime. Kako se danas doista sve može kupiti cijele godine, izrada pravih zimnica kakve neki od nas još možda pamte prorijedila se.

Oni koji još naprave nekoliko staklenki (teglica) marmelade, pekmeza ili ukiseljenog povrća (koje se naziva i turšija) rade to u mnogo manjim količinama. Obitelji više nisu toliko velike da bi bilo potrebno pripremati velike količine. Također velik broj obitelji nema dovoljno prikladnog prostora za skladištenje velikog broja staklenki. Danas se stoga prave manje količine, a nerijetko se pojedu i prije isteka jeseni.



Djeci su marmelade dakako najdraža zimnica. U kasno bi ljeto skupljanje šljiva bilo omiljena zabava nas gradske djece u posjetu bakama ili prijateljima na selu. Vadili bismo koštice i povremeno miješali na štednjaku smjesu koja će postati marmelada (engleska) ili pekmez (turska riječ). Kuhale bi se velike količine, često u vrlo velikim loncima koji su stali samo na peć na drva. Mala je to bila žrtva za nagradu koja je uslijedila: lizanje još tople marmelade s ruba i dna zdjele u kojoj se kuhala!

Mnoge mame djeci žele napraviti najukusnije marmelade na svijetu, one s mnogo voća i što manje šećera i potpuno bez konzervansa. Stoga za pripremu marmelade ili ostale zimnice obavezno iskoristite organski uzgojene namirnice. Svojoj obitelji nećete učiniti veliku uslugu ako uzmete voće i povrće prskano brojnim pesticidima od kojih su neki i vrlo štetni za manju djecu.

Priprema marmelade ne uzima mnogo vremena. Veći je posao priprema i čišćenje koštica, ali za to su spremne male ruke koje uživaju u proizvodnji nečega što će poslije namazati na palačinku koju je uz akrobacije na primjer ispekao tata.

U lijepoj će staklenki, čak i onoj u kojoj su dotad bile masline ili senf, uz komad šarene tkanine, taj vlastoručni proizvod postati i ukusan i vrijedan poklon.

Napomena za iskuhavanje staklenki za zimnicu


Pripremite lonac u kojem ćete prokuhati staklenke i poklopce. Vodu zagrijati u kuhalu za vodu, kako biste uštedjeli na vremenu, te preliti u lonac i nastaviti kuhati na najjačoj temperaturi. Staklenke i poklopce kuhati najmanje tri minute kako bi se ubile bakterije i posebnom hvataljkom izvaditi i staviti na čistu krpu cijediti. Ako je površina osjetljiva na vruće, stavite krpu na lim za pečenje ili slično.

Marmelade


Kada pripremate marmeladu, potrebno je voditi računa o prirodnoj slatkoći ili kiselosti voća kako biste mogli dodati točnu količinu šećera. Voću poput marelica ili šljiva dodaje se šećera u omjeru 1:2 odnosno na kilogram voća potrebno je staviti pola kilograma šećera. Ako je voće doista vrlo zrelo i slatko, što bi trebalo biti, moguće ga je pripremiti i u omjeru 1:3 odnosno na oko kilogram voća stavlja se samo oko 300 grama šećera.

Odlične su marmelade od: marelica, jagoda, šljiva i malina. Neka su voća kratko dostupna na tržištu i potrebno se požuriti s kupnjom i pripremom.

Marmelada od smokava

Ta je marmelada vrlo ukusna i dobro pristaje kao prilog uz razne sireve. Definitivno moja najomiljenija marmelada.

Potrebno je:

1 kg smokava
2 kriške limuna
sok od pola limuna
korica jedne naranče, sitno naribana
250 g šećera za marmeladu (s pektinom)
po želji aroma ruma ili rum (ako ne kuhate za djecu)



Priprema:

1. Smokve narezati po želji i oguliti ako je kora debela. Staviti u lonac, dodati ostale sastojke i kuhati na srednje jakoj vatri nekoliko minuta sve dok se voće ne pretvori u kašastu smjesu.
2. Odmah puniti u iskuhane staklenke, oko 1 cm od vrha. Dobro zatvoriti. Čuvati na tamnom i što hladnijem mjestu, nakon otvaranja držati u hladnjaku i konzumirati u roku od 7 do 14 dana.

Marmeladu od 1 kilograma smokava možete napraviti i sa samo 200 grama ili čak 150 grama šećera. Jer ta je marmelada, upravo poput svježih smokava, odličan dodatak sirevima i nije ju potrebno previše sladiti.

Marmelada od smokava i krušaka


Kao varijantu gornjem receptu: 500 g smokava zamijeniti istom količinom krušaka, uz dodatak 500 g (umjesto 250) šećera. Kruške je tijekom kuhanja moguće usitniti mikserom.



Marina kuharica


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.