Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
tortilje
tortilje

Gastronomija

Recept za tortilje koji će vas oduševiti

Uz naš recept dobit ćete 16 lijepih komada, uz minimalne izdatke i samo 4 sastojka

Ma tko još ne zna raditi tortilje? Riječ je o nečemu zaista jednostavnom, ali prije svega isplativom. Prisjetite se samo kolika je u trgovinama cijena tortilja, najčešće pakiranih u vrećice po 8 komada.  Uz naš recept dobit ćete 16 lijepih komada, uz minimalne izdatke i samo 4 sastojka.

Sastojci (za 16 komada):

– 3 šalice brašna: 2 oštrog, 1 glatkog (1 šalica = 250 ml)
– 1 čajna žličica soli
– 1 čajna žličica praška za pecivo
– 1/3 šalice maslinovog ulja
– 1 šalica tople vode

Priprema:

Pomiješajte suhe sastojke u zdjeli, zatim dodajte toplu vodu i maslinovo ulje te umijesite tijesto. Treba ga mijesiti dok se svi sastojci dobro ne povežu, što traje 3-4 minute. Zatim tijesto formirajte u kuglu te razdijelite na pola, potom dobivene kugle ponovno prepolovite i nastavite tako sve dok ne dobijete 16 jednakih kuglica, veličine marelice. Kuglice prekrijte čistom krpom te ih pustite 15 minuta da odmore.

Zagrijte tavu, obična teflonska za palačinke najbolji je izbor. Tavu ne treba mastiti. Na dobro pobrašnjenoj površini razvucite kuglicu u tanak krug, promjera 15-16 centimetara, odnosno prema veličini vaše tave. Tijesto bi trebalo biti što tanje, imajte na umu da se ono stisne čim ga stavite na dobro zagrijanu tavu. Pecite na laganoj vatri i nikako ne predugo, jer ukoliko ju prepečete dobit ćete obični mlinac, što nikako ne želite. Trik je u tome da kada vidite da se na tortilji s donje strane počinju stvarati mjehurići, pričekajte još 10-ak sekundi pa ju preokrenite i pecite još 30-ak sekundi i s druge strane.

Pravilno ispečena tortilja trebala bi imati svijetlo smeđe mrljice te biti savitljiva i meka.

Svaku ispečenu tortilju odmah stavite na tanjur te prekrijte alu folijom ili ih, pak, slažite u najlonsku vrećicu kako bi zadržale svoju mekoću. Ovakve domaće tortilje bez aditiva „izdržat“ će 24 sata u dobro zatvorenoj plastičnoj vrećici ili posudi. Naravno da ih možete i zamrznuti, no da se ne bi u zamrzivaču priljepile jedna uz drugu, između njih stavite komad papira za pečenje. Tako možete izvaditi svaki komad zasebno te ga zagrijati u mikrovalnoj. Nadjenite s kombinacijom po želji. Dobar tek!

Foto: Maja Špoljarec

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Tačke, tačkrle ili taške tradicionalno su slavonsko jelo.

Gastronomija

Ćupteti su se jeli s nogu, onako usput, dok se radilo, a trebalo je nahraniti vrijedne ljude koji su od ranih jutarnjih sati pomagali...

Gastronomija

Slasan i lagan ljetni kolač nadopunjen plavim bobicama.

Gastronomija

Osvježavajući kolač podsjeća na pite naših baka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.