Skladan spoj tradicije i modernog pristupa u pripremi jela, vrhunska uslužnost osoblja te najljepši pogled u gradu učinili su konobu Težok top lokacijom Mediterana, a u 20-ak minuta koliko je kroz višku valu potrebno za šetnju do konobe, uživat ćete u razgledavanju grada i njegovih znamenitosti.
U gastro ponudi Adventa u Zagrebu ponovo su delicije viške konobe koja je u ljeto 2017. svakodnevno oduševljavala glavnu postavu filma „Mamma Mia 2“. U Viškoj priči na Adventu u Maksimiru, Ledenom parku Tomislavcu i Adventu na Europskom trgu možete probati višku/komišku pogaču, a mi donosimo recept.
SASTOJCI:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 prstohvata soli
- 20 g suhog kvasca
- 1 dcl suncokretovog ulja (za tijesto)
- 500 ml mlake vode
- 24 slana inćuna
- 600 – 700 g luka
- Par žlica maslinovog ulja
- 400 g pelata
PRIPREMA:
U posudu stavite brašno, sol, suhi kvasac, ulje i vodu. Zamijesite tijesto kao za kruh i nakon što je tijesto gotovo prekrijte ga krpom i pustite da se podigne (cca 30 minuta).
U međuvremenu pripremite nadjev. Na malo maslinova ulja izdinstajte 600-700 g luka. Kad se luk opustio dodajte pelate i po želji začinite soli i paprom. Nakon 3-4 minute laganog miješanja nadjev je gotov.
Nakon što se tijesto podiglo podijelite ga na dva dijela pa svaki dio razvaljajte na debljinu od 5 milimetara. Na prethodno nauljeni pleh stavite jednu polovicu tijesta i nožem odrežite višak tijesta s ruba pleha, a zatim nadjenite prethodno pripremljenim i ohlađenim nadjevom. Kad ste nadjev položili, ravnomjerno rasporedite slane inćune, a zatim preklopite drugom polovicom razvaljanog tijesta. I na drugoj polovici također odrežite višak tijesta s ruba pleha kako bi se podudaralo s donjom polovicom.
Zatim ručno zavrnite rubove pazeći da rubovi budu ravnomjerni i da nadjev ne iscuri između tijesta. Za kraj vilicom izbockajte tijesto, a zatim pecite na 180°C kojih pola sata.
Kada je pogača gotova izvadite je iz pećnice i ostavite da se ohladi prije rezanja. Pogaču izrežite na jednake dijelove pazeći da svaki komad ima barem jedan ručno zavrnuti rub koji je ujedno i zaštitni znak pogače.