Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Recept za višku/komišku pogaču

U Viškoj priči na Adventu u Maksimiru, Ledenom parku Tomislavcu i Adventu na Europskom trgu možete probati višku/komišku pogaču, a mi donosimo recept.

Skladan spoj tradicije i modernog pristupa u pripremi jela, vrhunska uslužnost osoblja te najljepši pogled u gradu učinili su konobu Težok top lokacijom Mediterana, a u 20-ak minuta koliko je kroz višku valu potrebno za šetnju do konobe, uživat ćete u razgledavanju grada i njegovih znamenitosti.

U gastro ponudi Adventa u Zagrebu ponovo su delicije viške konobe koja je u ljeto 2017. svakodnevno oduševljavala glavnu postavu filma „Mamma Mia 2“. U Viškoj priči na Adventu u Maksimiru, Ledenom parku Tomislavcu i Adventu na Europskom trgu možete probati višku/komišku pogaču, a mi donosimo recept.

SASTOJCI:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 prstohvata soli
  • 20 g suhog kvasca
  • 1 dcl suncokretovog ulja (za tijesto)
  • 500 ml mlake vode
  • 24 slana inćuna
  • 600 – 700 g luka
  • Par žlica maslinovog ulja
  • 400 g pelata


PRIPREMA:

U posudu stavite brašno, sol, suhi kvasac, ulje i vodu. Zamijesite tijesto kao za kruh i nakon što je tijesto gotovo prekrijte ga krpom i pustite da se podigne (cca 30 minuta).

U međuvremenu pripremite nadjev. Na malo maslinova ulja izdinstajte 600-700 g luka. Kad se luk opustio dodajte pelate i po želji začinite soli i paprom. Nakon 3-4 minute laganog miješanja nadjev je gotov.

Nakon što se tijesto podiglo podijelite ga na dva dijela pa svaki dio razvaljajte na debljinu od 5 milimetara. Na prethodno nauljeni pleh stavite jednu polovicu tijesta i nožem odrežite višak tijesta s ruba pleha, a zatim nadjenite prethodno pripremljenim i ohlađenim nadjevom. Kad ste nadjev položili, ravnomjerno rasporedite slane inćune, a zatim preklopite drugom polovicom razvaljanog tijesta. I na drugoj polovici također odrežite višak tijesta s ruba pleha kako bi se podudaralo s donjom polovicom.

Zatim ručno zavrnite rubove pazeći da rubovi budu ravnomjerni i da nadjev ne iscuri između tijesta. Za kraj vilicom izbockajte tijesto, a zatim pecite na 180°C kojih pola sata.

Kada je pogača gotova izvadite je iz pećnice i ostavite da se ohladi prije rezanja. Pogaču izrežite na jednake dijelove pazeći da svaki komad ima barem jedan ručno zavrnuti rub koji je ujedno i zaštitni znak pogače.

Ne propustite

Gastronomija

Crno ili bijelo vino, što birate? Može oboje, zašto ne!

Gastronomija

Ovog Adventa, griju nas debele jakne, šalovi i zagrljaji onih koje najviše volimo, ali mi predlažemo i grijanje – najboljim rakijama koje dolaze u...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.