Retuširane fotografije modela morat će nositi posebnu oznaku

tajice

Dobrodošli u svijet photoshopa, iluzije u kojoj se dijelovi tijela povećavaju po potrebi, gdje možete imati putene usne, jagodične kosti koje strše u nebo, bokove opsega 90 cm, tonirane mišiće i lice bez mane, i sve to odjednom.

Veliki broj časopisa krase naslovnice prelijepih, mršavih – savršenih žena. Probate li kod tih žena pronaći neku manu – nećete uspjeti. Naime, sve su te fotografije bar malo retuširane. Stvaraju se posve pogrešni ideali ljepote. Često smo svjedoci i brojnih fotografija na kojima su se radile tolike promjene da su osobe na slikama dovedene do neprepoznatljivosti.

Od početka listopada u Francuskoj sve fotografije modela koje se koriste u javnosti u komercijalne svrhe, a koje su retuširane, moraju nositi oznaku da su obrađene.

U borbi protiv poremećaja u prehrani, Francuska je donijela zakon koji obavezuje označavanje fotografija koje su retuširane, odnosno na kojima je tijelo modela obrađivano, bilo da je tijelo pravljeno mršavijim ili je figura na koji drugi način prepravljana.

Propisi će važiti i za tiskane medije i za online medije, a svi koji ga se ne budu pridržavali bit će kažnjeni i do 37.500 eura.

Namjera tog zakonskog rješenja je da se onemogući lažno i nezdravo prikazivanje ljudskog tijela, a time i izravno utječe na širenje poremećaja ishrane posebno kod mladih, javlja agencija AFP.

Možda se sjećate i priče od prije koju godinu. Naime, Victoria Haltom, američka fotografkinja iz Teksasa specijalizirana za boudoir fotografije, otkrila je kako većina žena pred njezinim objektivom želi retuširane verzije svojih fotografija. Upravo to je tražila i jedna klijentica za Božić kako bi potaknula strasti u svome braku, piše BuzzFeed.

Donosimo isječak iz pisma njenoga muža. „Nakon što sam otvorio album koji mi je poklonila, moje je srce potonulo. Te fotografije su vrlo lijepe i jasno pokazuju kako si talentirana, ali ne prikazuju moju ženu. Napravila si sve da sve njezine “mane” nestanu i iako sam siguran da je upravo to tražila od tebe, s time je oduzeto sve što čini naš život… Kad si obrisala njezine strije, obrisala si tragove naše djece na njenom tijelu. Kad si obrisala bore, obrisala si dva desetljeća smijeha s njezinog lica, kao i naše brige. Kad si obrisala celulit, obrisala si njezinu ljubav prema pečenju i sve slastice u kojima smo tijekom godina uživali.“