Rijeka: otvoren kasnoantički sarkofag

Sarkofag je iz 4. ili 5. stoljeća, iz razdoblja ranoga kršćanstva, i nije ukrašen klesanim ornamentima, što je obilježje tog razdoblja. U to doba nisu se polagali grobni prilozi pri ukopu te arheolozi nisu očekivali vrjednije nalaze.

Voditelj istraživačkih radova Josip Višnjić je rekao da su kosti u sarkofagu razbacane zbog vode koja je u nj ulazila kroz pukotine.

Poklopac sarkofaga poslan je na restauraciju u Zagreb, a sam sarkofag će se restaurirati u Rijeci.

Kameni sarkofag dužine 210 centimetara pronađen je sredinom siječnja prilikom arheoloških istraživačkih radova na Trgu pul Vele crikve u riječkome Starom gradu.

Sarkofag je pronađen uz zid pretpostavljene ranokršćanske bazilike. Nije bio otvaran, što se smatra iznimnom rijetkošću. Arheolozi pretpostavljaju da je u sarkofagu pokopana važna ili bogata osoba iz toga ranog razdoblja Rijeke, tadašnje Tarsatice, i to zbog skupocjene grobnice.

Arheološke istraživačke radove na Trgu pul Vele crikve, pred pročeljem crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i oko njezina zvonika, poznatoga i kao Kosi toranj zbog nagnutosti, obavlja Hrvatski restauratorski zavod.

Uz ostatke rimskih termi i sustava podnoga grijanja – hipokausta, pronađeni su ostatci građevine iz kasne antike za koju se pretpostavlja da je bila bazilika. Njezin pod je prekriven višebojnim mozaicima koji se ubrajaju među najveće podne mozaike pronađene u Hrvatskoj.

Nakon istraživačkih radova nalazište se konzervira i privremeno prekriva asfaltom. Grad Rijeka raspisat će natječaj za arhitektonsko-urbanističko rješenje tog lokaliteta, a prijedlog je da se dio nalazišta svakako ostavi otvorenim za razgledavanje.

(Hina)