Roman „Okus čokolade u Parizu“ upravo je ono što kaže naslov

Ima nešto u tom francuskom gradu, nešto što nas uvijek iznova njemu vraća. Vječna inspiracija umjetnicima, piscima, režiserima; vječno odredište svjetskim putnicima, ljubavnicima i romantičnim dušama. Pariz je uistinu nešto posebno, a roman Jenny Colgan koji je nedavno objavljen na hrvatskom otkriva nam još puno skrivenih uličica koje turisti rijetko posjećuju. I još poneku tajnu grada na Seini.

Junakinja roman je Engleskinja Anna Trent. U svojem rodnom gradiću na sjeveru Engleske ona već godinama radi u tvornici čokolade. No početak priče pomalo je tragičan – na svojem radnom mjestu Anna doživi nesreću te završi u bolnici. Oporavak će trajati neko vrijeme, taman dovoljno da promisli o svom dotadašnjem životu.

U svojoj bolničkoj sobi nailazi na neočekivanu cimericu, osobu iz prošlosti koju je tada promatrala drugim očima. Radi se o njezinoj profesorici francuskog jezika, Claire. Claire boluje od teške bolesti, ali njezin je duh živahan te s Annom vodi brojne zanimljive razgovore. Jedan od njih tiče se Pariza u kojem je Clarie doživjela najsretnije trenutke života. Bilo je to davnih sedamdesetih godina, ali sjećanje je toliko živo…

Claire je jednoga ljeta otišla u Pariz kako bi vidjela svijeta i naučila jezik. Ondje je upoznala čokoladara čija je karijera baš tada krenula uzlaznom putanjom. Thierry je bio nevjerojatno talentiran. I nevjerojatno privlačan. To ljeto ostalo joj je ucrtano u srcu neizbrisivom tintom, ali otad su prošle godine i godine.

Sada Claire nudi Anni adresu u Parizu na koju se samo treba javiti i osigurat će joj smještaj i posao. Budući da je našoj junakinji čokolada dio opisa posla, odlučuje se javiti Thierryju kako bi je zaposlio u svojoj maloj, ali čarobnoj radionici najbolje čokolade u Parizu. I da, da ne zaboravimo, Thierry ima zgodnog sina.

Jenny Colgan uistinu zna zaintrigirati čitatelja. Knjiga počinje bez previše uvoda i radnja se otad razvija vrlo elegantno ne stajući ni trenutka. Roman je ispripovijedan u prvom licu te se s Annom upoznajemo vrlo intimno, prateći sve njezine misli, osjećaje i avanture. Osim te naracije, autorica je uključila poglavlja koja se odnose na priču spomenute profesorice francuskog te u jednoj knjizi imamo dva života koja se nerazmrsivo prepliću.

Iako je ton knjige veseo i pozitivan, u nekim ćete dijelovima posegnuti za maramicom jer su iskušenja obje protagonistice nabijena iskrenim emocijama. Uz ovu knjigu ćete se nasmijati, rasplakati, promisliti o svojim odlukama, naučiti koju tajnu spravljanja vrhunske čokolade i… još više zavoljeti Pariz. (Koncept, 99,00 kn)