Roman za mlade iz pera Julijane Matanović

Sveučilišna profesorica književnosti, književna kritičarka i spisateljica Julijana Matanović svoje književne uspjehe postiže pisanjem romana za odrasle, ali i za djecu. Njezine knjige čitaju se, posuđuju i prodaju u brojkama koje uvelike nadmašuju naš prosjek. Roman za mlade One misle da smo male djelo je književno – medicinskog karaktera i bio je prvi takve vrste u suvremenoj domaćoj literaturi za mlade, a napisala ga je u suradnji s liječnicom Ankom Dorić. Roman na edukativan i diskretan način upoznaje tinejdžere s problematikom humanog papiloma virusa (HPV). Nakon toga uslijedio je roman Rečeno – učinjeno koji se bavi problematikom preopterećenosti djece osnovnoškolskog uzrasta u školskim i izvanškolskim aktivnostima te izazovima koji taj problem stavlja kako pred učenike, tako i pred roditelje i učitelje.

Novi roman Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom neka je vrsta „literarnog brata“ romana Rečeno – učinjeno koji u ovom slučaju prati život dječaka Leona koji se baš kao i Tinka iz prethodnog romana mora boriti sa zahtjevima škole, roditelja i okoline. Kroz likove se jasno može naznačiti kritika današnjeg forsiranja odličnih ocjena, inflacije odličnih učenika zbog čega se djeci nameće strašan pritisak pred upis u srednju školu, ali i promijenjenog odnosa učenika i roditelja prema profesorima u školi. Iako roman obrađuje teške teme današnjice, pisan je duhovitim stilom, prilagođenim za mlade, stoga se neće osjetiti opterećenost društvenim problemima koji se iščitavaju iz ovog djela. Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom izvrsna je ideja za poklon svim tinejdžerima. Ovim će se romanom ponovo oduševiti vrijedni čitatelji među mladima, a potaknut će i one koji ne čitaju da iskreno zavole knjigu.

Radnja romana za djecu Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom se zbiva u sedam dana. Već u uvodu dječak Leon nas upozorava da mu od svih predmeta nešto lošije ide hrvatski jezik i književnost što posebno brine njegovu mamu. Ona je radijska spikerica i osobno ju pogađaju četvorke u rubrici za pismeno i usmeno izražavanje njezinog sina jedinca. Na nagovor svoje majke,  Leon odlazi u ljetnu školu kreativnog pisanja i govorništva na otok Prvić. Iako je u početku na sve načine pokušavao izbjeći tu nevolju u koju je upao, ipak se nađe na otoku i tamo mu se neplanirano događaju nepredviđene avanture.

Kroz priču upoznajemo i Leonove roditelje i baku koji također  pripovijedaju iz svoje perspektive i tu se stvara pravi potencijal ove priče. U tom mnoštvu različitih stavova, spisateljica je dala kritiku današnjeg stanja u društvu koje će zasigurno čitatelji prepoznati. Osim što je roman za mlade, u njemu su i poruke namijenjene upravo za roditelje i sve one koje kroje mišljenja i stav mladih ljudi te na takav način određuju njihovu budućnost.

„Tek sam se u liftu definitivno suočio s činjenicom da ja stvarno odlazim na Prvić. Priznao sam pravi poraz. Bio sam utučen do koljena. Boli glava. Tata nije mogao s nama. Imao je popravne ispite u školi. Kad mi je unosio stvari u auto, šapnuo mi je: Ako budeš razgovarao s frendovima, reci da si u ljetnoj školi Fausta Vrančića. I ništa drugo. Ne objašnjavaj puno. Baki glumi da si u Zagrebu. Veslaj nešto, možeš ti to.“

Uz brojne stručne knjige Julijana Matanović je objavila zbirke priča Zašto sam vam lagala (Nagrada Josip i Ivan Kozarac), Kao da smo otac i kći, Laura nije samo anegdota, Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka (Nagrada Kiklop), Božićna potraga, Samo majka i kći, I na početku i na kraju bijaše kava (Nagrada Ksaver Šandor Gjalski, Nagrada Ivan i Josip Kozarac, Nagrada Grada Zagreba, Nagrada fra Martić Nedić). U zbirci Cic i svila u izboru autorice objavljene su njezine najbolje priče u vlastitom izboru.

Knjiga za mlade One misle da smo male koju je napisala s Ankom Dorić nagrađena je Nagradama Anto Gardaš, Mali princ i Kiklop. Autorica je i romana za mlade Rečeno – učinjeno.

Ali, to nije sve… Jedna knjiga može biti vaša. Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #julijana

Prijave primamo do 29. travnja, točno u podne. Nagrade će biti poslane samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Tea Bandić