Ružičasti sladoled s kokosom

Kokos botanički svrstavamo u voće s košticom poput breskve ili marelice no u nutritivnom smislu nalikuje orašastim plodovima. To znači da kokos ne bi trebao predstavljati problem osobama koje pate od alergija na orašaste plodove.

Kokos je energetski bogata namirnica. Na 100 g namirnice, kokos sadrži čak 35 g masti i oko 350 kalorija. Bogat je vlaknima koje na 100 g sadrži čak 9 g, a može se pohvaliti i sadržajem kalija, fosfora, mangana, selena.

Kokosovo mlijeko može poslužiti kao alternativa kravljem ili drugim biljnim uljima, ali ne prečesto. Bogata i gusta konzistencija osigurava potrebnu kremoznost, ali zahvaljujući visokom udjelu masnoća energetska vrijednost je nije neznatna. Baš zato, konzumirajte ga u obliku zdravih deserata.

kokosovo ulje

Također treba znati da nije svako kokosovo mlijeko ono koje trebamo za slasne recepte i deserte. Često su ona kupovna razrijeđena vodom što nutritivno i nije loše no onda nisu u potpuno spremna za upotrebu i spravljanje slastica.

Ružičasti sladoled

Sastojci:

  • 2 limenke (od 400 ml) kokosovog mlijeka
  • 300 grama jagoda ili sličnog bobičastog voća
  • 3 žlice meda

Priprema: 

Limenke kokosovog ulja neka budu par sati u hladnjaku da se dobro ohlade. Jednu cijeli limenku izlijte u zdjelu, a drugu otvorite i izvadite samo vrhnje koje se napravilo na vrhu.

Pomiješaj kokosovo mlijeko (i vrhnje) i med pa tu smjesu dodaj jagodama. Dobro još sve izblendajte i smjesu koju ste dobili stavite u kalupe za sladoled.

Sve zamrznite minimalno 2 sata.

Piše: Tara Lukučić za tvornicazdravehrane.com