S novim usnama u Novu godinu!

Svi strahujemo od izobličenih i prevelikih usana kada je riječ o filerima, ali uz vrhunsko znanje i stručnost u izvođenju tretmana, nema bojazni od plastičnog izgleda.

Dr. Irijana Rajković nam otkriva što su dermalni fileri i kako se primjenjuju.

slika 1

Kada govorimo o usnama svi već imamo neki ideal, neku sliku kako bi savršene usne trebale izgledati. Napućene i seksepilne usne koje odaju unutrašnju senzualnost, težnja su većine žena koje dolaze na tretman.

Njihovo oblikovanje najčešće možemo riješiti dermalnim filerima, no vrlo je važno uzeti u obzir i ono što se nalazi ispod usana, a to su zubi, njihov raspored i manjak, veličina i položaj gornje i donje vilice te njihov međusoban odnos kao i oblik brade. Ako je uzrok neželjenog oblika usana koštana struktura i zubalo, onda treba razmisliti i o dentalnom te kirurškom postupku.

Mišići koji su nalaze u području oko usana također pridonose njezinom izgledu. Slabiji kružni mišić usana dovodi do pojave jačih bora i finih linija usana i oko usana, jači mišić depresnog usnog kuta dovodi do jačeg spuštanja kuta usana davajući tužan izgled licu i tako redom.

Naravno, i kvaliteta kože tu igra veliku ulogu jer ako je tanka, dehidrirana, ispucana i s manjkom kolagena, kod takvih osoba ćemo imati jače izražene pušačke bore oko usana, a moguće su i hiperpigmentacije iznad gornje usne zbog učestalog sunčanja i fotostarenja kože.

Pune i zamamne usne koje privlače tuđe poglede predstavljajuću jedan od najtraženijih tretmana u estetskoj medicini. S obzirom na to da imaju veliku ulogu u fonaciji i gutanju, nemaju samo estetsku već i funkcionalnu ulogu.

slika 2

Najčešće indikacije za tretiranje usana su:

 • tanke i uske usne
 • gubitak volumena usana
 • suhe i dehidrirane usne
 • sitne borice i fine linije po samim usnicama
  (mnoge se žale da im ruž za usne ili Labello upada u te sitne linije)
 • pušačke bore oko usana
 • loš profil usana
 • mali ili čak gotovo nevidljiv filtrum iznad usana
 • usana (najčešće je jedna usna znatno veća od druge)
 • kut usana okrenut prema dolje (daje tužan izgled licu)

Hijaluronski dermalni fileri s kojima tretiramo usne predstavljaju nepermanentne filere pomoću kojih možemo ne samo hidratizirati ili povećati usne već ih i oblikovati davajući im pravilne konture. Ne mora svako tretiranje usana sa filerom biti nužno i povećanje usana. Tretiranje usana predstavlja jedan umjetnički pristup gdje, prilagođavajući vrstu i količinu filera, mjesto injiciranja te dubinu smještaja filera, možemo kreirati usne kakve ste oduvijek željele.

Znate li kako je u prošloj godini zahtjev za tretiranje usana je bio čak nevjerojatnih 68%?

Klijenti znaju imati strah od „pačjih usta“, ne žele izgledati „plastično“, no pravilnom tehnikom, uporabom odgovarajuće igle ili kanile te znanjem o anatomiji usana tom strahu nema mjesta.

Iako je u estetici pravilo za usne 1:1,6 odnosno da gornja usna mora biti 1/3 a donja 2/3, više se zalažem ne da se tvrdoglavo držim matematike i pravila već da klijentica bude u prvom planu te da se prilagodim njoj i njezinim željama; što njoj smeta i kako bi ona željela da joj usne izgledaju te da na kraju tretmana bude sretna svojim novim izgledom, uzimajući uvijek u obzir najbolje metode i tehnike tretmana.

Zbog toga je najvažniji razgovor sa samom klijenticom prije tretmana.

Dr. Rajković s pacijenticom

Dr. Rajković s klijenticom

Što trebamo znati?

Prije samog tretmana na usne stavljamo anestetsku kremu zbog čega je sam postupak bezbolan i ugodan dok za samo injiciranje koristimo iglu ili kanilu. Nakon tretmana moguće je lagano crvenilo, natečenost i osjećaj zatezanja koji nestaju nakon par sati. Postoji vjerojatnost da nastane i modrica na mjestu injiciranja koja nestaje za par dana, no do tada moguće ju je sakriti sa šminkom.

Nakon tretmana slobodno koristite šminku i nastavite sa svojim obvezama, jer praktički vrijeme oporavka ni ne postoji.

Dermalni filer, kada govorimo o nepermanentnim hijaluronskim filerima, ovisno koji se stavi, traje u prosjeku šest mjeseci jer se filer razgrađuje i pokretima usana (pričanje, pušenje, pijenje, itd.)

dr. Irijana Rajković

dr. Irijana Rajković

Piše: dr. Irijana Rajković
Centar za estetsku medicinu Medikol

OSVOJITE TRETMAN

Ukoliko želiš isprobati ovaj tretman i ako si spremna s nama podijeliti svoje iskustvo:

Prijave primamo do 18. prosinca, točno u podne.

Dobitnica: Suzana Lazić

Sretno svima!