Sami smo odgovorni za vlastito tijelo

Porazne statistike bi nas doista trebale malo trznuti. Istraživanje je pokazalo da se broj pretile djece u Hrvatskoj sve više povećava. Zašto nas to čudi, kad ni mi kao roditelji nismo ništa bolji!? Što ste danas ponijeli za gablec, marendu, objed ili ručak?

Moramo dokazati da je važnija fizička aktivnost od šminke‘, izjavio je Damir Knjaz, dekan kineziološkog fakulteta u Zagrebu, koji je gostovao u Novom danu N1 televizije. Na inicijativu Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, profesora kineziologije i menadžera Orlanda Lopca te u suradnji s fitness centrima diljem Hrvatske predstavljen je projekt Treći sat tjelesnog odgoja. Za projekt Aktivna Hrvatska sigurno ste svi čuli, a možda i za Tonija Dabinovića jednog od idejnih začetnika… Petu godinu zaredom, zajedničkim će treninzima diljem Hrvatske osvještavati o problemu koji nam zaista može promijeniti život.

Razgovarali smo s Orlandom i Tonijem koji nas mogu samo inspirirati i kojima ćemo ovim putem dati bezrezervnu podršku.

Od kuda početi nego od početka. Možete li nam reći kako ste došli do svojih ideja, koliko dugo i kako ste je osmislili?

Orlando:

Ideja o potrebi za promjenama postoji u glavama brojnih naših kolega, ali dio njih je jednostavno svjestan da je ovo borba Golijata i Davida i stoga već predugo vremena nitko nije poduzeo ništa. S obzirom na to da sam kroz poslovanje fitnessa OrlandoFit grupe u svakodnevnom kontaktu s velikim brojem ljudi, nije potrebno puno kako bih zaključio da je problem vezan uz pretilost, razvijenost lokomotornog sustava, i zdravlja općenito sveprisutan. I to među svim generacijama.

Svjestan da je nemoguće napraviti veliku promjenu, krenuo sam od (mislim) Konfucijeve izreke: ako želiš mijenjati svijet, kreni od sebe. Unutar tvrtke, svi zajedno smo malo preoblikovali temeljnu misao i odlučili da ćemo jednom tjedno organizirati besplatan sat TZK za djecu od 9,10 do 14,15 godina. Svi fitness treneri kod nas su diplomirani profesori kineziologije ili magistri kineziologije i educirani su za provođenje nastave TZK prema regulativama i programima. Sama priprema nam je stoga jednostavna. Putem društvenih mreža i našeg portala informaciju o 3. satu TZK, kako smo ga nazvali, smo dali u javnost i već na prvom druženju okupili 20tak klinaca i klinceza. Postali smo svjesni da interes postoji… Nakon 3 ili 4 održana sata, došli su i prvi upiti od strane medija, što nas je potaknulo da ideju prezentiramo dekanu Kineziološkog fakulteta… I evo, danas smo na tragu podizanja i širenja ideje na nacionalnoj razini.

Toni:

Prije pet godina uvidjeli smo da u Hrvatskoj ne postoji jedan nacionalni projekt kojem je cilj aktivacija svih građana Hrvatske, osvještavanje o kvalitetnijem i zdravijem životu. U razgovoru s partnerima, Kineziološkim fakultetom u Zagrebu, Biotreningom i Definicijom hrane, odlučili smo se pozabaviti ovim problemom i tako je nastao projekt Aktivna Hrvatska. Statistike su bile izrazito loše i govorile su da velika većina građana, a posebno mladih nije dovoljno aktivna i da uvelike zaostajemo za razvijenim zemljama po ovom pitanju. Svake godine ovim projektom nastojimo doprijeti do sve većeg broja ljudi. Ove godine statistika kažu da je 80% građana Hrvatske svjesno da im redovita aktivnost može poboljšati život, no nažalost u konačnici samo 2% njih ostane u dugotrajnom trenažnom procesu.

Na kakve sve prepreke i probleme ste naišli?

Orlando:

U procesu realizacije unutar naših fitnessa problema nije bilo, dapače, sve ide glatko. Najveći problem je to što je ljudima teško za shvatiti da netko nešto radi i želi raditi besplatno, pa nas i dalje pitaju je li to sigurno tako i zašto je tako.

Toni:

Na početku smo se susretali s neshvaćanjem i nerazumijevanjem na svim razinama. Bilo je izrazito teško objasniti potencijalnim sponzorima ovu problematiku, a o državnim institucijama da ne govorimo. One su tada imale objašnjenje da država radi dovoljno na ovom polju i da nemaju potrebe održati ovakav projekt.

Tek dolaskom predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović na dužnost, projekt je dobio njezino visoko pokroviteljstvo što nam je svakako olakšalo pristup drugim subjektima, koji su se u kasnijim fazama uključili u projekt. Na našu veliku radost u Hrvatskoj danas ima mnogo sličnih projekata s kojima dijelimo isti cilj i vjerujem kako ćemo u idućih nekoliko godina postići da se barem 80% građana Hrvatske redovito bavi tjelesnom aktivnošću, živi zdravije, svjesnije i kvalitetnije.

Kakvi su ciljevi vaših akcija?

Orlando:

Ne bih ovo nazvao akcijom, već projektom za koji se nadam da će dobiti “krila”. Cilj je prvo potaknuti i animirati što više fitnessa, klubova, udruga i škola da otvore svoja vrata i da kroz vlastitu inicijativu pozovu roditelje i djecu na vježbanje. Kad to postignemo, tada treba napraviti dodatnu edukaciju i onih koji će aktivno provoditi sadržaje i onih koji svojim radnim mjestom ili pozicijom u društvu, mogu i trebaju motivirati djecu da se uključe u 3. sat TZK.

Aktivna Hrvatska 4

Toni:

Nacionalni projekt Aktivna Hrvatska u 2017. godini održat će zajedničke treninge i edukacije u Murskom Središću, Vodicama, Rovinju, Zadru, Dubrovniku, Novalji i Zagrebu. Uz ove događaje kroz cijelu ćemo godinu raznim aktivnostima educirati i osvještavati na području kineziologije, nutricionizma te u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom na području zdravlja.

Orlando, postoji li umrežavanje s drugim fitness centrima?

Orlando:

Da li i u kojoj mjeri će se bilo koji fitness centar uključiti, ovisi samo o njegovim zaposlenicima i rukovodstvu. Svi su dobrodošli. Mogu osmisliti vlastite promotivne aktivnosti, kao i odrediti vrijeme i mjesto kada će se sadržaj provoditi. Nakon što vidimo da interes postoji i da se fitnessi, poput nas, trude pozvati što više djece, sigurno je ćemo napraviti umreženu komunikaciju kojom će koordinirati fakultet. Ono što je važno znati, svi koji se žele uključiti trebaju ispoštivati 3 osnovna načela:

  • sadržaj, odnosno sam sat TZK smiju i mogu provoditi isključivo stručne osobe, profesori kineziologije
  • “usluga” mora biti potpuno besplatna za djecu i roditelje
  • sadržaj se mora provoditi prema pravilima i programu nastave TZK, koji može biti djelimice improviziran u smislu ograničenja prostora, rekvizita i slično, ali ne smije podrazumijevati nikakvu neprilagođenu tjelovježbu niti korištenje klasične fitness opreme ili utega

Što biste zapravo, svaki iz svoga kuta, poručili roditeljima?

Orlando:

Djeca imaju volju i želju biti aktivniji, ali često toga nisu svjesni dok im se ne ukaže prilika. Roditelji svojim navikama i načinom života prvi su primjer svojoj djeci, koja ih kopiraju u gotovo svemu. Ako roditelji neprestano “vise” na svojim telefonima i sjede ispred svojih kompjutera, televizora i sami nisu aktivni, teško će njihovo dijete razviti drugačije, zdravije navike. Sjetite se svog djetinjstva i kako ste vi provodili svoje vrijeme nakon škole. Zašto mislite da vaše dijete neće voljeti park, prirodu, loptanje, zmajeve, bicikl…

Toni:

Projekt Aktivna Hrvatska poručuje i educira da smo sami odgovorni za vlastito tijelo da sami svojim aktivnostima možemo promijeniti vlastiti život i da je jedini problem koji nas dijeli do sretnijeg i zdravijeg života u našim glavama.

Možda nešto za kraj?

Orlando:

Korak po korak, dan po dan. Pokušati značajnije utjecati na sve medije da daju više prostora ovakvim i svim sličnim projektima, koji žele izgraditi zdravije naraštaje. Kad jednom kao društvo postanemo svjesni problema, možda uspijemo započeti transformaciju.

Dragi Orlando i Toni, samo ćemo poručiti – She.hr je tu za vas!