Šećer kokosovog cvijeta za bezbrižno zaslađivanje

Šećer kokosovog cvijeta koristi se kao zdravija alternativa konvencionalnom šećeru, za zaslađivanje raznih napitaka kao i za pripremu slastica ili kao dodatak npr. kašama ili voćnim salatama. Šećer kokosove palme (kokosovog cvijeta) prirodni je zaslađivač ugodnog slatkastog okusa koji podsjeća na karamelu, izvor je visoko energetske hrane s niskim glikemijskim indeksom pa se zbog toga se često preporučuje dijabetičarima i osobama na redukcijskim dijetama.

Sadrži četiri puta više magnezija i deset puta više cinka od nerafiniranog smeđeg šećera od šećerne trske, a sadrži vrijednu kombinaciju minerala poput: kalija, magnezija, cinka i željeza.

Nešto je sitniji od bijelog i smeđeg šećera, nije kristalan već je poput krupnijeg praha. Intenzivne je smeđe boje i ugodnog mirisa koji podsjeća na karamelizirani šećer. U napitku se vrlo brzo upija i ne ostaje na dnu šalice kao što je čest slučaj s primjerice smeđim i bijelim šećerom. Kao i s ostalim alternativnim prirodnim sladilima, bit će ti potrebno nekoliko dana da se priviknete na novi okus kave ili čaja. U ustima ostaje lagan okus zapečene karamele koja se tijekom vremena neutralizira.

Konzumira se vrlo jednostavno! Prema želji uzeti od jedne do tri čajne žličice u kavi ili u drugom omiljenom napitku. Za one koji vole piti slađu kavu, bit će potrebno staviti barem tri žličice.

Autor Tara Lukičić za tvornicazdravehrane.com