Seksom do poslovnog uspjeha

Svima je dobro znana činjenica da sretne i zadovoljne osobe, kao i one s većom razinom samopouzdanja bolje prolaze u okrutnoj svakodnevici poslovnog svijeta. Zašto? Odgovor je jednostavan. Radne zadatke obavljaju lakše i uspješnije, s manje stresa.

Lakše ustajemo ujutro iz kreveta, nasmijani prolazimo kroz svakodnevicu, lakše prevladavamo poslovne izazove i jednostavnije ostvarujemo važne kontakte i suradnje ako ne znamo što je to ‘nisko samopozdanje’, imamo bogat društveni život, zaljubljeni smo i imamo partnera koji nas dočekuje doma s večerom. Svijet nije crno-bijele boje, uspjeh nije nedostižan, mantra ‘ja mogu sve’.

Zaljubite se

Da, seks vam može pomoći na putu do poslovnog uspjeha. Postoje i znanstveni dokazi koji to potvrđuju.

Učinci stresnog okruženja, nezavidne radne okoline, pretrpanog poslovnog rasporeda, kao i borbe za profitom i opstankom na tržištu, poznati su većini. Zato često mnogi od nas pretražuju bespuća internetskog svijeta za savjetima kako se riješiti stresa, riješiti negativnoga i doživjeti uspjeh i ”pozitivno” poslovanje.

U pokušajima otkrivanja nekog prirodnog, univerzalnog lijeka dolazimo do onoga što su i mnogobrojna istraživanja pokazala – stresa ćete se osloboditi seksom. S obzirom da hormon stresa može imati negativne učinke na mozak, prihvaćamo savjet googla i istraživanja objeručke. No, osim što nas oslobađa stresa, seks poboljšava i kognitivnu funkciju. Učinak je veći u početnom stadiju zaljubljenosti, isto kao što se aktivnost mozga povećava što je seks učestaliji.

Naime, seks potiče rast moždanih stanica u hipokampusu, dijelu mozga koji je odgovoran za pamćenje i učenje, te štiti stanice od propadanja. I to nije sve, seks izoštrava um. To se događa zbog snažnog rasta spolnih hormona, posebno testosterona, koji pomaže koncentraciji.

Sve te činjenice navode na činjenicu da tim činom ugode možemo postati i pametniji.

Seksom potiče rast mozga

Isto tako, jedno istraživanje provedeno na štakorima pokazalo je da seks doista potiče rast mozga. Tako je, između ostalog, istraživanje pokazalo da u usporedbi s mužjacima kojima je bio uskraćen pristup ženkama, seksualno aktivni štakori su imali zapažen rast stanica, odnosno povećan broj neurona u dijelu mozga čija je ”glavna djelatnost” pamćenje.

I možda najzanimljivije otkriće – seksualno iskusniji glodavci pokazali su se naprednijima te su brže dolazili do hrane u nepoznatom okruženju. Da je riječ o muškarcima, sigurno bi komentirali kako su uspješni i poduzetni!