Sezona alergija je tu

Jeste li znali da se broj dana u kojima je koncentracija peludi u zraku povećao za 18 u 2002.-oj godini u odnosu na 1980.? Ovo je uzrokovano globalnim zatopljenjem i zagađenjem zraka. Pelud u proljeće dolazi s uobičajenog drveća, ljeti su glavni izvori peludi trava i korov, dok u jesen najveći problem predstavlja svima poznata ambrozija.

Zašto se broj oboljelih od alergija utrostručio u proteklih 50 godina?

1. Prvi razlog su geni

Ako oba roditelja imaju problem s alergijama, vjerojatnost da će i dijete patiti od istog problema je +60%.

2. Drugi razlog su navike kod kuće

Zbog pretjerane i prekomjerne sterilizacije i čišćenja, povećana je pojava imunodeficijencije, tj. oslabljenja imunološkog sustava u borbi protiv infekcija.

3. Treći razlog je zagađenje zraka

Koža je prva na udaru alergija, tj. 3 od 4 žena u svijetu se simptomi alergija manifestiraju upravo na koži i to većinom na području oko očiju, nosa i vratu.

Problematika alergija

Kako se dermatolozi u današnje vrijeme sve češće susreću s upitima pacijenata o osjetljivoj koži sklonoj alergijama, La Roche-Posay u suradnji sa stručnjacima i ekspertima, upravo radi na edukaciji i pružanju savjeta ljudima koji se susreću s tim problemom.

Tako je Ružica Jurakić Tončić, dr.med., specijalist dermatovenerologije, podijelila svoje iskustvo i znanje o alergijama s La Roche-Posayom:

U suvremeno vrijeme opažamo porast učestalosti alergijskih bolesti, pa tako i kožnih manifestacija alergije. Koža je površinom najveći ljudski organ te je važna barijera prema vanjskom svijetu. Koža nije inertan organ koja čini samo pokrivalo naših organa. Danas sve više uviđamo važnost funkcije kože kao barijere. Koža vrši više važnih funkcija, primjerice, strukturnu, imunološku funkciju, vrši termoregulaciju i osigurava elektrolitsku stabilnost. Prijašnjih godina smo isključivo obraćali važnost okolišu kao najvažnijem uzroku kožnih alergija, ali danas znamo da također naša genetika uvjetuje strukturu, funkciju kože i a time i određuje vjerojatnost javljanja određenih alergija, odnosno robusnost kože da se adekvatno obrani od svih utjecaja okoliša.

Kada govorimo o alergijskim bolestima kože, prvenstveno mislimo na imunološke reakcije kože koje se javljaju nakon kontakta s alergenom, a dijelimo ih na reakcije rana (neposredna) i kasna (odgođena) tipa, ovisno o tome kada se na koži opažaju nakon kontakta s alergenom. Prototip rane reakcije je urtikarija (koprivnjača) koja nastaje unošenjem alergena u organizam (ako se radi o alergijskoj urtikariji), vrlo rijetko nakon kontakta s alergenom, kada takvu reakciju nazivamo kontaktnom urtikarijom. Klasična reakcija odgođena tipa nastaje nakon 48-72h (najkasnije 7 dana) nakon kontakta s alergenom, u smislu stvaranja ekcema na mjestu kontakta s alergenom.

Osobito česte su reakcije na metale, osobito na nikal ali i u porastu su reakcije na smjese mirisa kao i na razne konzervanse iz kozmetike. Također opažamo tzv. airborne dermatitis koji je karakteriziran stvaranjem ekcema na mjestu kontakta s inhalacijskim alergenom na koji je pacijent preosjetljiv. Poseban segment pacijenata s izrazito osjetljivom kožom čine oni s atopijskim dermatitisom, kojeg karakteriziraju recidivni ekcemi, izrazito osjetljiva koža te razvitak multiplih alergija, osobito na inhalacijske alergene u odrasloj dobi.

Danas se smatra da osim klasične terapije ekcema, koju čine u prvom redu kortikosteroidi i imunomodulatori, treba napomenuti važnost izbjegavanja uzročnog alergena kao i odabira adekvatne kozmetike. Naime, nije svejedno koja kozmetika se koristi budući da određeni emolijensi pogoršavaju stanje oštećene barijere. Također je nužno birati kozmetiku koja ne sadrži smjesu mirisa kao i određene konzervanse. Kako bi poboljšali funkciju barijere, pravilnim odabirom kozmetike za njegu, van perioda pogoršanja kao i za vrijeme upale, nužno je i ne pogoršati stanje upale, kao i adekvatnim odabirom utjecati na brže cijeljenje barijere kako bi čim prije došlo ponovnog uspostavljanja njene funkcije.

page

Olakšanje za osjetljivu kožu  u jednoj minuti

La Roche-Posay pomoću tri komplementarna proizvoda, omogućuje potpunu rutinu njege kože sklone alergijama kojom se vraća ugoda koži kada je ona iritirana zbog nečistoća i zagađenja, peludi, promjene godišnjih doba i različitih intolerancija.

TOLERIANE ULTRA intenzivna umirujuća njega intenzivno i dugotrajno ublažava svakodnevni osjećaj neugode kod osoba s kožom sklonom alergijama ili netolerantnom kožom. Formula koja se svodi na bitno, koja sadrži minimalno sastojaka te koja je pročišćena od svih tvari koje mogu nadražiti kožu ili izazvati alergijsku reakciju. Umirujuće djelovanje pojačano je zahvaljujući novom spoju s umirujućom termalnom vodom La Roche-Posay koja djeluje protiv nadraživanja. Iz dana u dan smanjuje se reaktivnost kože te obnavlja dugotrajan osjećaj ugode.

TOLERIANE ULTRA FLUIDE intenzivno i dugotrajno umiruje iznimno osjetljivu i alergijama sklonu kožu. Nemasna dnevna njega sa snažnim umirujućim djelovanjem koja spaja neurosensin, snažno sredstvo za umirenje koje djeluje na nadraženu kožu, te izvorsku termalnu vodu La Roche-Posay koja prirodno umiruje i djeluje protiv nadraženosti.

TOLERIANE ULTRA EYE CONTOUR hidratantna i izrazito umirujuća njega za područje oko očiju s patentiranim [Neurosensine + Niacinamide] kompleksom koji djeluje protiv podbuhlosti i neugode na koži oko očiju. Sadrži La Roche-Posay termalnu izvorsku vodu, koja umiruje i štiti kožu.

BOLJI ŽIVOT ZA OSJETLJIVU KOŽU

La Roche-Posay je pripremio posebnu pogodnost u odabranim ljekarnama gdje uz kupnju dnevne njege za osjetljivu kožu svaki kupac na poklon dobiva Micelarnu vodu ULTRA (50 ml).
Također, lansirana je i nova #SKINRELIEF platforma s pouzdanim i stručnim informacijama o osjetljivoj koži i stručnim savjetima dermatologa!

TOLERIANE ULTRA 40 ml: 162,97 HRK*
TOLERIANE ULTRA fluide 40 ml: 162,97 HRK*
TOLERIANE ULTRA EYES 20 ml: 133,09 HRK*

Darujemo Micelarnu vodu ULTRA (50 ml) i TOLERIANE ULTRA. Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #ultra

Prijave primamo do 25. travnja, točno u podne. Nagrade će biti poslane samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Anita Mišak