She Book Club: Ususret jeseni

Ljeto se bliži kraju i vrijeme je da se ponovno zavučemo pod dekice dok vani pada kiša dozivajući jesen. Ako tome pridodamo i neki topli napitak i dobru knjigu dobijemo savršenu kombinaciju za ugodno popodne. Kako bismo vam pomogli da taj trenutak dovedete do savršenstva predlažemo nekoliko knjiga koje morate pročitati ako to niste stigli tijekom ljeta.

Za one koje vole izvrsno štivo predlažemo Ciganin, ali najljepši, knjigu Kristijana Novaka koja je osvojila Tportalovu nagradu za najbolji roman početkom ovog ljeta. Novak je prije nekoliko godina osvojio istu nagradu za svoj prijašnji roman Črna mati, zemla, koji je pretvoren u uspješnu predstavu, a uskoro će biti i u film. Ciganin je punokrvni krimić koji je do sada osvojio mnoge čitatelje i jedna je od najprodavanijih knjiga zadnjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj. Ako ga još niste pročitali, trk u knjižaru po svoj primjerak.

Ljubitelji krimića od sredine kolovoza mogu uživati i u novom romanu Harlana Cobena Velika iluzija, koji nas je očarao knjigom Nikom ni riječi tamo još prije 15 godina. U Velikoj iluziji Coben nam ponovno pokazuje zašto je jedan od najprodavanijih autora današnjice i pravi majstor trilera. Ovaj napeti roman progutat ćete u jednome dahu prije nego primijetite da vam se vaš topli napitak već ohladio.

page

Tijekom ljeta se na hrvatskom tržištu pojavio i Labirint duhova, Carlosa Ruiza Zafona, posljednja knjiga u sagi o Groblju zaboravljenih knjiga, u koju nas je uveo u knjizi Sjena vjetra prije točno 10 godina. Sjena vjetra je od onda doživjela nebrojena izdanja u Hrvatskoj kao i njezini nasljednici Anđelova igra i Zatočenik neba. Iako Labirint duhova razrješava pitanja iz ranije tri knjige može se čitati samostalno kao što je to bio slučaj i s ranije tri knjige. Jedino na što vas moramo upozoriti je da knjigu morate početi čitati na početku vikenda s obzirom na to da vas njezinih 848 stranica neće tako lako pustiti da odete kada krenete s čitanjem i budete uvučeni u Zafonov čudesni svijet.

Osim ovog serijala nikako ne smijete propustiti Napuljsku tetralogiju Elene Ferrante čija su prva 2 nastavka dostupna na hrvatskom jeziku. Genijalna prijateljica i nedavno objavljeni nastavak Priča o novom prezimenu donose nam priču o Eleni i Lili, dvjema izuzetnim djevojkama iz Napulja, prateći njihov život na talijanskom jugu. Elena Ferrante ovom je tetralogijom očarala cijeli svijet, a posljednji u nizu nominiran je i za najpoznatiju talijansku književnu nagradu Strega.
Odabrali neku od ovih knjiga ili neku drugu, svakako vam želimo ugodno čitanje i ugodan početak jeseni.

Autor: Vanja Čučković