Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Sladoled torta

Ovo je najjednostavnija verzija sladoled torte koju možete zamisliti.

Živa na termometru je konačno odlučila pokazati „normalne“ vrijednosti i smilovala se svima koji vape za suncem, dugometražnim kavama na otvorenom, jednoslojnom odijevanju i simbolu sve toplijih dana – SLADOLEDU. Ako ste fan te zamrznute slastice, a htjeli bi probati nešto drugačije od kupovnog sladoleda, ova torta vas neće razočarati.

Ovo je najjednostavnija verzija sladoled torte koju možete zamisliti, a sastoji se od baze s izmrvljenim keksima i čokoladom te kreme obogaćene krokantom od lješnjaka. Jednostavna, osvježavajuća i prava mala kalorična bomba.

Recept za sladoled tortu

SASTOJCI ZA KALUP PROMJERA 20 CM:

  • 100 g Digestive keksi
  • 50 g maslaca
  • 35 g tamne čokolade
  • 3 jaja
  • 2 žumanjka
  • 1 žličica esencije vanilije
  • 160 g šećera
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 50 g lješnjaka
  • 75 g šećera
  • 2 žlice vode

PRIPREMA:

Kalup promjera 20 cm obložite masnim papirom.

Lješnjake tostirajte na vrućoj tavici, pazeći da vam ne zagore. Stavite ih u kuhinjsku krpu i dobro protrljate kako bi odstranili ljuskice.

Stavite vodu i šećer na laganu vatru te zagrijavate dok se šećer ne otopi. Kad se sav šećer otopi pojačajte vatru i pustite da se šećer pretvori u zlatno-smeđu karamelu. Nikako nemojte miješati šećer prilikom procesa karamelizacije. U gotovu karamelu umiješajte lješnjake te smjesu ravnomjerno rasporedite po masnom papiru. Pustite da se u potpunosti ohladi. Ohlađeni krokant usitnite u multipraktiku.

Bazu za tortu napravite na način da otopite tamnu čokoladu s maslacem iznad parne kupelji. Pazite da posuda s čokoladom ne dodiruje vodu. U gotovo dodajte izmrvljene kekse. Smjesu rasporedite po primljenom kalupu i stavite u zamrzivač.

Stavite jaja, žumanjke, šećer i esenciju vanilije u posudu iznad parne kupelji. Voda mora lagano ključati i posuda ne smije dodirivati vodu. Miksajte smjesu s ručnim mikserom 8 minuta. Maknite s vatre i pustite da se lagano ohladi.

Vrhnje za šlag čvrsto istucite i polagano dodajte u ohlađenu kremu od jaja. Dobro izmiješajte.

2/3 izmrvljenog krokanta dodajte u kremu te ju izlijte preko baze od izmrvljenih keksi. Ostatak krokanta rasporedite po vrhu torte.

Stavite tortu u zamrzivač na minimalno 4 sata, najbolje preko noći. Prije serviranja tortu ostavite 5 minuta na sobnoj temperaturi.

 

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.