Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Sladoled vs. sorbet

Mršavite i uz ledene poslastice

Ako ste ovo ljeto pokušavali držati bilo kakvu dijetu, niste se trebali odreći ledenih poslastica. Iako će sada mnogi reći da nema tog sladoleda koji ne deblja, pokušat ćemo vas uvjeriti u suprotno.

Postoji način kako se osvježiti i zasladiti, a da time održavate vašu vitku liniju – umjesto kremastih sladoleda izaberite sorbet. Zbog jednostavnosti sastojaka i voćnog sastava, koji mu u većini slučajeva daje prirodnu slatkoću, sorbeti na štapiću zdravija su izdanja sladoleda te sadrže manje kalorija.

Naprimjer, običan kupovni kremasti sladoled od čokolade sadrži oko 125 kalorija po porciji i skoro 6 g masti, dok sorbet od manga ima samo 77 kalorija i ne sadrži masti.

Još jedna zdrava alternativa mliječnim sladoledima su i deserti od smrznutog jogurta. Mnogi sladokusci primijetit će da se ta kremoznost pravog mliječnog sladoleda ne može dobiti običnim jogurtom, no ako umjesto njega posegnete za onim grčkim, možda se iznenadite.

sladoled S obzirom na to da je grčki jogurt kremastiji, gušći i na kraju masniji od običnog, čini zadovoljavajuću zamjenu za sladoled od vanilije i odlično se slaže s bilo kojim voćem. Može sadržavati po prilici između 100 i 125 kalorija, no i dalje sadrži čak 5 puta manje masti od običnog kremastog sladoleda.

Organsko ne mora odmah značiti zdravo

Oni koji često drže dijete ili njeguju zdravu prehranu često posežu za organskim sladoledom, misleći da je on zdraviji. Možda je rađen od sastojaka na kojima se nisu koristili pesticidi ili umjetna bojila, no i dalje može sadržavati velik postotak masti.

Većina organskih sladoleda sadrže od 160 do čak 250 kalorija i oko 12 g masti po porciji od dvije kuglice.
Stoga pripazite na to koliko masti i kalorija unosite u sebe. Pronađite onaj organski sladoled s manje masti ili smanjite porciju ako želite održati liniju.

Sladoledu dodajte voće

Ako pazite na kalorije, ne prejedajte se sladoledom već mu dodajte voće. Tako ćete dobiti puniji i zdraviji obrok.

Britanska nutricionistička zaklada predlaže dodavanje voća sladoledu kako bi takvim obrokom dobili više vitamina. Idealno bi ga bilo servirati s miješanom voćnom salatom kako bi mu dodali cijeli spektar nutrijenata.

sladoled sorbet

Nutricionisti strogo zabranjuju dodavanje sladoleda masnim jelima jer time još više povećavamo kalorije i prelazimo granicu njihovog dnevnog unosa.

‘Ne poslužujte deserte od tijesta, poput pita od jabuka ili borovnica, uz sladoled od vanilije jer oboje imaju veliki postotak masti. Pokušajte se držati zdravijih opcija poput voća.’, upozorava Sarah Stanner, nutricionistica iz Britanske nutricionističke zaklade.

Poslije svega, najbolji savjet kada je o sladoledu riječ je: Ne pretjerujte s porcijama!

‘Ne postoji zdrava ili nezdrava hrana, a to uključuje i sladoled. Sve ovisi o tome u kojoj mjeri je konzumirate. Stoga i u sladoledu budite umjereni i sve će biti u redu!’, zaključuje britanska nutricionistica.

Ako ste trenutno dobili neopisivu želju za ledenom poslasticom, savjetujemo ipak onu zdraviju varijantu – sorbet. Nemate ideju s kojim voćem prvo početi? Predlažemo sorbet od lubenice.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Drama Queen

Tada sam mislila kako me cijeli svijet gleda i vrišti da sam kurvetina. A što ćeš, neugodnjak!

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.