Recept će lako pročitati već i prvašići koji ovih dana školske klupe mijenjaju ljetnim odmorom. Zvijezda margarin, svježe jagode, šećer, brašno, jaja…
No, svatko tko se okušao u pripravi kolača, pogotovo oni koju su prvi put odlučili brašnom zaprljati ruke, brzo su shvatili da nije dovoljno recept znati pročitati. Ima nešto i u trikovima.
Uz detaljne upute trostruke prvakinje Hrvatske u slastičarstvu Mirjane Špoljar napravite svoje slatke košarice s jagodama.
Tijesto:
- Zvijezda stolni 30 dag
- Šećer u prahu 15 dag
- Vanilin šećer 1 kom
- Jaja 2 kom
- Limun korica 2 dag
- Kiselo vrhnje 2 dag
- Brašno oštro 30 dag
- Brašno glatko 15 dag
Od svih sastojaka umijesimo prhko tijesto i ostavimo u hladnjaku 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto razvaljamo na debljinu od 4 mm te utisnemo u kalupe za košarice. Košarice pečemo 8 minuta na 170ᵒ C. Pečene košarice odvojimo od kalupa, ohladimo te napunimo kremom.
Krema:
- Pire od jagoda (kuhane i propasirane) 3 dcl
- Šećer kristal 20 dag
- Žumanjci 6 kom
- Zvijezda margarin s vanilijom 19 dag
- Želatina 1,5 g
Pomiješamo pire od jagoda, šećer i žumanjke te kuhamo na pari dok smjesa ne postane gusta. Maknemo s vatre i umiješamo želatinu koju smo prethodno namočili u hladnu vodu. Dobro sve izmiješamo da se želatina rastopi, a zatim lagano umiješamo kockicu po kockicu margarina. Tako pripremljenu kremu odmah ulijemo u košarice i hladimo 1-2 sata u hladnjaku. Završimo ih po želji tučenim slatkim vrhnjem te dekoriramo svježim jagodama.