Spirulina – majstor za sve!

Spirulina je plavo- zelena mikroalga i najstarija biljka na svijetu koju u potpunosti upoznate tek kad ju krenete koristiti. Bilo u tabletama, bilo u prahu– ispostavila se najbogatijim izvorom hranjivih tvari.

Ukratko se objasniti ne može, jer je bogata željezom i vitaminom B 12 te prema sadržaju vitamin B 12 spirulina nadmašuje jetru tri puta i zato je odlično sredstvo za preventivu i liječenje željezodeficitne anemije. Rabeći proizvode od spiruline može se poboljšati opće stanje organizma i obogatiti asortiman živežnih namirnica.

Ukratko se definitivno ne može, jer se pokazalo da je bogata V – linolenskom kiselinom. To je tvar koja pospješuje stvaranje prostaglandina i zato može regulirati krvni tlak, pospješiti razmnožavanje stanica, spriječiti i izliječiti raznovrsne upalne procese te kardiološke i šećerne bolesti. U jednom znanstvenom izvješću japanski su znanstvenici naveli da se kod dijabetičara u poodmaklom stadiju, poslije uzimanja spiruline, tijekom 8 tjedana, razina šećera koji imaju pacijenti s lakšom šećernom bolešću. Uzimanjem spiruline za liječenje šećerne bolesti može se postići neobično uspješan efekt.

Fermenti i drugi aktivni sastojci spiruline omogućuju ubrzavanje liječenja trauma i izmjenu kožnih tvari, sprječavaju keratizaciju kože. Uz sve već napomenuto, treba naglasiti da smanjuje rizik od raka i prijevremenog starenja, štiti od radijacije i čisti organizam od toksina, poboljšava koncentraciju, snižava visoki tlak te pomaže u uklanjanju celulita i mršavljenju i ubrzava metabolizam.

Puna je proteina, minerala i drugih hranjivih tvari pa neki znanstvenici tvrde da bi mogla riješiti svjetski problem gladi opskrbljujući ljude svim potrebnim sastojcima. Vama kao dodatak prehrani definitivno je spremna pomoći, a u Tvornici zdrave hrane možete ju nabaviti u obliku tableta i u obliku praha.

Spirulina za kožu 

ZBOGOM AKNE

Prvo toplom vodom dobro očistite lice kako bi se otvorile pore. Čajnu žličicu spirulina praha pomiješati s malo vode (može čak i mineralna) i tu smjesu držati na licu 15-20 minuta. Maska počinje jako zatezati već nakon par minuta, jer se suši na licu, a kada se ispere koža više nije masna. Za najbolje djelovanje masku treba raditi 1-2x tjedno. Spirulinu bi u slučaju problematične kože s aknama trebalo i piti. Ona potiče normalno reguliranje hormona i povećava željezo što je uvelike bitno za takav tip kože.

spirulina-1829080_960_720

REGENERIRAJUĆA MASKA

Pomiješati spirulina prah ili izdrobiti tablete spiruline pa pomiješati s vodom, dodati malo meda da je naglasak na spirulini, nanijeti masku u debelom sloju i držati ju 20-ak minuta. Ova maska obnavlja kožu lica, savršeno regenerira , učinak se vidi odmah, a tko ima problema s prištićima ovo može raditi bez meda. Nakon par nanošenja sve upale nestanu s naglaskom na to da bi masku trebalo stavljati 2 puta tjedno.

Ovakakv tretman u salonima dostiže cijene i do 300 kuna. Doma budite svoj majstor.

OSVJEŽAVAJUĆA SPIRULINA

Spirulina se može koristiti kao osvježavajuća maska za lice tako što se izdrobe 2- 3 tablete i pomiješaju s malo vode ako je koža masna ili sa malo jogurta ako je koža lica suha. Maska se osuši na licu tokom 15 minuta, a zatim se ukloni mlakom vodom.

NEMA BORA SA SPIRULINOM

Za uklanjanje bora upotrijebite sljedeći recept – U blenderu sameljite posebno očišćenu tikvicu i kineski kupus. Sjedinite po jednu žlicu samljevene tikvice i jednu samljevenog kineskog kupusa. Dodajte žlicu kiselog vrhnja i spiruline u prahu. Miješati dok  ne dobijete kompaktnu pastu. Na prethodno očišćeno lice nanesite napravljenu masku. Maska možete nanijeti  i na vrat i dekolte i pustite da odstoji oko 20 minuta, a nakon toga je temeljno isperite mlakom vodom. Ovaj postupak možete raditi 2 puta tjedno.

Autor Tara Lukičić

Ali, to nije sve… U suradnji s Tvornicom zdrave hrane darujemo jedan paletić. Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #spirulina

Prijave primamo do 27. travnja, točno u podne. Nagrade će biti poslane samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Andrea Stanić