Spriječite i riješite se smeđih mrlja

Savjeti koje smo dobivali u najranijoj dobi da se na suncu mažemo s kremama s visokim faktorom i pazimo na suncu očito smo trebali slušati, jer kako kažu – koža pamti. Tako su danas smeđe mrlje postale sve učestalije pojave na licu i kod mladih i kod starijih žena, potvrdio je i dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog.

Smeđe mrlje ili "hiperpigmentacija" su zapravo koncentracija melanina koja se na suncu tijekom dugog vremenskog razdoblja iskazuje na taj način. Melanin je pigment koji daje boju kože i kose, te štiti kožu od štetnih zraka sunca, ali povećane količine melanina često su rezultat smeđih mrlja."Uzroci hiperpigmentacije su izlaganje suncu i solariju. Najveći problem je svakodnevno izlaganje suncu npr. do dućana ili kafića, na taj način koža najviše strada tijekom cijele godine, a na godišnjem odmoru najmanje. Znači cijelu godinu i bez obzira koliko bili kratko na suncu morate se štititi, sunce ide kroz staklo, oblake i u hlad, pa vodite o tome računa", savjetuje dr. Kaliterna.

Osim izlaganja suncu smeđe mrlje uzrokuju starenje, genetika, neravnoteža hormona, trudnoća, stres, nepravilna njega kože, menopauza, post-upalna hiperpigmentacija, bolesti jetre, baby pilule, akne i kemikalije. No najčešća kombinacija u njihovom nastajanju je sunce i neuravnoteženi hormoni.

Rješenje uz liječničku pomoć

"Metoda izbora je laser, IPL ili AFT uređaj, dok abrazija, peeling i slično nažalost često stanje pogoršavaju", upozorava dr. Kaliterna.

Laserska kirurgija je najbrži i najlakši način da biste riješili taj problem. Naime, laser stvara intenzivne zrake svjetlosti, koja apsorbira oksihemoglobina (svijetlo crvenih krvnih stanica koje nose kisik i melanin), uzrokujući razgradnju nepoželjnih stanica, a ostavljajući zdrave stanice netaknute. U 70% slučajeva, smeđe mrlje su potpuno uklonjene nakon jednog tretmana.Postoje dvije vrste lasera, tj. uređaja koji uklanjanju pigmentaciju: selektivni i neselektivni.

1. Selektivni uređaji – u ovu skupinu ubrajaju se laseri, AFT i IPL uređaji koji optičkom energijom ciljano uništavaju samo pigment koji nakon toga potamni te se izmrvi kroz sljedeće dane. Koriste se AFT tretman 570 nm i laseri 532 nm, 585 nm, 755 nm i 1064 nm. Tzv. Q-Switch laseri koji služe za uklanjanje tetovaža koriste se i za uklanjanje ostalih vrsta pigmentacija. Postoje i druge vrste lasera koje se rjeđe koriste. IPL uređaj ima raspon valne duljine od 530 do 1000 nm. Navedeni uređaji koriste se za promjene u razini kože.

2. Neselektivni uređaji – koriste se erbium ili C02 laser koji mehanički uništavaju promjenu. Erbium laser je bolji jer manje oštećuje tkivo. Koristi se za promjene koje su iznad razine kože. Novost su frakcijski laseri koji izazivaju mikroskopska oštećenja ispod razine kože koja se izbacuju i tako uklanjaju pigmentacije. Koriste se za promjene u razini kože i malo iznad razine kože.

Kućni pripravci limunom i peršinom

Zasigurno najjeftiniji i u svako vrijeme dostupni su kućni pripravci. Sok od limuna je tzv. prirodno bjelilo koje prstima nanesete na manje smeđe mrlje. Malo jači limunov sok je vodikov peroksid, ali samo onaj od 3% -3,5% , jer industrijski imaju snagu od 30% -35% peroksida i ti nikako ne smiju doći u dodir s kožom.

Preporučeno voće i povrće su marelice, jagode, krastavci i crveni ribizl.Peršin je također dobar za njegu lica, a posebno protiv pjega budući je bogat vitaminima C i A, ali i mnogim mineralima. Šaku peršinovog lišća sitno isjeckajte i navečer namočite u litri hladne vode. Ujutro procijedite i umivajte se ujutro i navečer.

Dobar je i tonik koji ćete dobiti tako da stručak zelenog peršina poparite s pola litre kipuće vode. Ostavite poklopljeno 12 sati, pa procijedite i dodate malo limunovog soka. Ovim čajem vlažite više puta dnevno pjege, a obavezno ujutro i navečer. Pjege će postupno izblijediti, a ten postati svjetliji, koža će se nahraniti i pomladiti.

Možete napraviti i masku tako da usitnite svežanj peršina, pomiješate s dvije žlice meda i dodate 20 kapi limunovog soka. Dobivenom smjesom namažite pjege. Nakon 20 minuta umijte lice mlakim čajem od lipe. Namažite kremom (najbolje na bazi C vitamina). Ovu masku treba koristiti najmanje dva do tri puta tjedno.

Prevencija uz kreme za sunčanje

Za početak si možete potražiti i kremu za lice koja sadrži hidrokinon (agens koji izbjeljuje i blijedi tamnu kožu i usporava proizvodnju melanina). Također smanjuje pojavu smeđih mrlja i drugih kožnih diskoloracija – pjega, ožiljaka od bubuljica te pigmenta uzrokovanog trudnoćom ili lijekovima.Naravno, kako smeđe mrlje ne bi uopće dobili ili vam se dalje širile najvažnije je koristiti kreme za sunčanje, jer sunce uništava kolagen i elastin te je vodeći uzrok smeđih mrlja. Kreme za sunčanje pružaju dugotrajnu hidrataciju, imaju vitamin D i E koji su potrebni za borbu protiv slobodnih radikala, sprječavaju prerano starenje, osiguravaju dugotrajan ten te sprječavaju stvaranje novih smeđih mrlja.

"Najbolja zaštita je kloniti se sunca, potom obuća i šešir, make up super pomaže, a zaštitne kreme isto, ali faktor 50.  Nikako dlake čupati s nadusnice s voskom ili pincetom, jer dobijete ružne smeđe mrlje, u trudnoći i kod kontracepcije se posebno morate paziti sunca jer nastaju fleke lica",  zaključuje dr. Kaliterna.