Srce moje kuca za njih

Od taktova Thompsona do "Zmije i žabe" savršenim društveno kritičkim volejem Montažstroj i plesni centar Tala upriličili su predstavu Srce moje kuca za nju. Premijera je održana u dupkom punom Hrvatskom narodnom kazalištu, a sa prvim istrčavanjem plesačica publika je reagirala euforično.

Nogometno plesni spektakl rekonstruirao je spektakularnu pobjedu Hrvatske nad Engleskom rezultatom 3:2 na Wembleyu pritom postavljajući pitanje tko ili što danas uistinu predstavlja Hrvatsku i da li je to zemlja za koju smo se izborili.

U prvom kazališnom poluvremenu Olić, Srna, Da Silva, Šimunić, Modrić, Kranjčar, Pletikosa, N. Kovač, R.Kovač, Ćorluka i Šimić u obliku zgodnih plesačica iscenirali su pokrete prvog poluvremena povijesne utakmice. U pozadini se čuo televizijski prijenos utakmice, a u trenutcima kad bi Hrvatska zabila gol, ples i pjesma bi utihnuli te bi se u pozadini svjetlima iscrtavao natpis "Kazalište laže". Ova kazališna utakmica zagrebala je po površini zajedničke euforije, hrvatske sreće i države.

Cijelo vrijeme se postavlja pitanje: Da li je to Hrvatska koju mi želimo? Koje je pravo stanje stvari? Zašto nogomet izaziva euforiju i jedinstvo, a ne loše stanje u državi?

Pljesak za prave istine

Drugo poluvrijeme cijeli tim je zamijenjen ženama sa pričama većim od nogometa. To su žene s burze koje su izložile svoje životne sudbine. Propale karijere, razvrgnuti brakovi, nemogućnost normalnog života, svakodnevna borba za egzistencijom i gubitak ljudskog dostojanstva – samo su neki od detalje s kojim se suočavaju one – jedanaest žena koje predstavljaju pravu Hrvatsku.

Svaka od njih je zaslužila gromoglasni pljesak kakav su i dobile, a svijetla pozornice su im bar na trenutak dala nadu kako njihova budućnost nije u potpunosti mračna.

Autor i redatelj predstave je Borut Šeparović, dramaturg Oliver Frljić, dok koreografiju potpisuju Tamara Curić i Larisa Lipovac. Cijela ekipa je zaslužila čestitke, a i svi oni koji su se nakon ovog plesno nogometnog spektakla (koji je zapravo britka kritika društva) zapitali za što se mi to borimo, zaslužili su pljesak.

PRVO POLUVRIJEME: Adriana Josipović, Ana Stunić, Ana Vilenica, Antonia Matković, Daria Karić, Helvecia Tomić, Iva Morandini-Plovanić, Martina Car, Martina Tomić, Nataša Mihoci, Petra Milojković, Rina Kotur

 DRUGO POLUVRIJEME
: Antoaneta Boras-Vidov, Brigita Sajko, Davorka Drvodelić, Lela Lujanac-Kerdić, Mirjana Kalinger, Nada Kos Balen, Renata Petrović, Sanja Plepelić, Silva Cirković, Sonja Cirković, Vasiljka Martinović, Zrinka Banić-Tomišić