Što bi za vas bio uspjeh?

strah od uspjeha

Za jedne je uspjeh cjeloživotno učenje, grabiti naprijed, raditi stvari koje vole… Za druge je uspjeh neovisnost, materijalno, novac, sigurnost. Za treće je uspjeh kad mogu pomoći drugima, kad mogu nadahnuti nekog ili popraviti nešto što je pokvareno. Četvrtima, pak, uspjeh je hedonizam, kontemplacija, totalna sloboda.

Ispričat ćemo vam jednu zgodnu pričicu…

Paul Mitchell, jedan od osnivača istoimene kompanije, i sam frizer, smatrao se vizionarom. „Oslobodio“ je žene od uvijača za kosu i antipatičnih haubi te u proizvode za kosu po prvi put ubacio sastojak – awapuhi đumbir. Paulove frizure krasile su mnoge naslovnice vodećih svjetskih časopisa, a danas njegov rad živi kroz njegovog sina i poslovnog partnera Johna Paula DeJorie.

Upravo John Paul De Joria pripada prvoj generaciji Amerikanaca poduzetnika, filantropista koji je uvijek naglašavao da uspjeh treba dijeliti s drugima.

Tako je 2011. godine potpisao „Povelju o darivanju“ čiji su autori Bill Gates i Warren Buffet te osnovao svoju zakladu kao bazu za humanitarne aktivnosti koje podržavaju ključne vrijednosti ove kompanije: održivost, društvenu odgovornost i prijateljski odnos prema životinjama.

John Paul DeJoria.

Velika razlika između uspješnih i neuspješnih ljudi je u tome što uspješni rade sve ono što neuspješni ne žele, objašnjava milijarder i poduzetnik John Paul DeJoria.

Iako je svoje bogatstvo stekao kao jedan od osnivača tvrtke koja se bavi proizvodnjom preparata za kosu Paul Mitchell, sa 16 godina radio je sitne poslove u jednoj radnji za kemijsko čišćenje. Postavljao je vješalice, prao podove i to za 1,25 dolara na sat.

“Jednog dana naišao je šef, koji je bio jako strog i rekao mi da želi razgovarati sa mnom. Isprva to mi nije zvučalo dobro. Ispričao mi je kako je prethodnog dana radio do kasno, i kako je u jednom trenutku primijetio da nema prašine ispod tepiha, kao ni iza namještaja “, priča DeJoria. “Nisam ni zamišljao da netko može raditi svoj posao tako dobro kada ga nitko ne gleda, rekao mi je šef. Dobit ćeš povišicu od 25 centi! “, prisjeća se ovaj milijarder.

Prema onome što je naučio kao šesnaestogodišnjak, DeJoria smatra da uspjeh nije u tome koliko novca imate i na kojoj ste poziciji.

“Uspjeh je koliko dobro obavljaš svoj posao kada te nitko ne gleda”.