Što jesti nakon vježbanja?

Važno je što jedete nakon vježbanja. Nije bitno u koje doba dana trenirate, ključ je da nakon vježbe u tijelo unosite jela kombinirana od proteina i ugljikohidrata. Proteini pomažu pri opravku mišića, a ugljikohidrati pune vaše spremnike energije.

Za najbolje rezultate jedite između 30 i 60 minuta poslije vježbanja jer je to vrijeme kada najviše hrane odlazi baš u mišiće. Razlog je što zbog povećanih enzima tijelo učinkovitije pretvara glukozu u energiju a proteine u pogonske mišiće.

Što jesti?

Kombinacija banane, mlijeka i jogurta svježe je sportsko i osvježavajuće piće. Mliječni proizvodi poput jogurta i mlijeka imaju dvostruku dužnost – njima u tijelo unosite ugljikohidrate i proteine. Banana je bogata kalijem i magnezijem te je melem i hrana za mišiće. Savršen napitak snage nakon poslijepodnevne vježbe.

Nećete pogriješiti ako pojedete i sendvič od pšeničnog kruha, rajčica, sira, puretine i šunke. U njemu se nalazi sve što vašem tijelu treba nakon napornog treninga.

Za ljubitelje sendviča tu je i sendvič s jajima. Ona su bogata proteinima i vitaminima, čuvaju imunitet, a pretjerano ne debljaju. Za puniji okus dodajte mozzarellu ili špinat. Ta će kombinacija osvježiti umorne mišiće.

Lagano, slatko, gurmansko – izaberite

Ako vam pak nije lako jesti 30 minuta nakon vježbe, probajte s nečim laganim. Tu su uvijek zobene pahuljice, med i lan u kombinaciji. A nakon toga popijte čašu narančina soka. Samo pripazite koliko porciju konzumirate jer je to jako kalorična hrana.

Gurmani mogu uživati i u dobrom komadu lososa. Poslužite ga sa smeđom rižom i povrćem kuhanom na pari. To jelo bogato je proteinima i omega-kiselinama, a nakon njega neće vam pasti na pamet nešto grickati u kasnim noćnim satima. Zadržat ćete zdravlje i liniju.

Brza za pripremu i povoljna za organizam jest salata od graha, feta-sira i krastavaca. Dodajte još maslinovo ulje, kap limuna, celera i luka po želji. Ako napravite veću količinu, nakon svakog treninga čeka vas zdravo jelo.

Za kraj nešto za sladokusce i ljubitelje maslaca od kikirikija. Iako je to kaloričan proizvod, jedna žlica pomiješana s piletinom i povrćem te umotana u tortilju čini ukusno i hranjivo jelo.