Stres naš svakidašnji

Za kratkotrajni stres tvrdi da je zapravo dobar i poticajan za organizam, dugotrajne i jako stresne situacije negativno djeluju na tijelo i čine nas podložnijima zdravstvenim tegobama, piše Ordinacija.hr.

Što kada stres postane dio vaše svakodnevice? Što kada se pomirite s takvim načinom života?

Možda ste ovisni o tom osjećaju…

Evo kako možete prepoznati da imate problem koji zahtjeva rješenje…

1. Ne prestajete brinuti o budućnosti: Stalna briga o tome što će biti sutra je alarm koji signalizira da ste doslovno ovisni o stresu. Jasno je da se planovi trebaju raditi, ali ne smijete zanemariti činjenicu da nikada ne znamo što donosi sutra te treba biti spreman na promijene. To je i najbolji način za izbjegavanje stresa!

2. Stvarate stres gdje god se pojavite: Uvijek kasnite na posao ili kasnite s projektima pa se svi moraju prilagođavati vašem ritmu… Ukratko, gdje god se pojavite, stvarate stres i više volite raspored koji je pun obaveza nego život bez problema.

3. Brojite sekunde: Iako postoje situacije kada moramo računati svaku minutu, ali ako brojite svaku sekundu pritom ne radeći ništa drugo, vjerojatno ste ovisni o stresu. Živcira vas svaka sekunda čekanja lifta? Umirite se i naučite strpljivosti.

4. Nestrpljivi ste i po pitanju drugih ljudi: Bilo da ste majka, zaposlenik ili šef, stres je vaš najbolji prijatelj… Svakom odnosu dodate malo stresa, očekujete od drugih da rade samo ono što im kažete i ljuti ste kad god se to ne poštuje? Možda imate problem…

5. Drama je ono što vas pokreće: Ako sami ne stvorite dramu, ona će pronaći put do vas. Kao ovisnik o stresu, imate problem sa svime što vodi do mirnog života – usmjereni ste na stvaranje drame jer bez nje je vaš život dosadan… ovo sigurno predstavlja problem pa pokušajte pronaći način kako ga riješiti.