Štrudla od jabuka i šljiva u bilo koje doba dana

U bilo koje doba dana ili na bilo kojem mjestu, topla domaća štrudla od jabuka i domaćih šljiva je uvijek dobrodošla.

Sastojci:

Tijesto

  • 150 g brašna
  • malo soli
  • 3-4 žlice ulja

Nadjev

  • 450 g kiselijih jabuka (npr. idared)
  • 450 g šljiva
  • 4 žlice šećera
  • malo cimeta
  • 40 g nasjeckanih oraha
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 50 g krušnih mrvica
  • šećer u prahu

Postupak:

Brašno pomiješajte s malo soli, uljem i 1 dcl mlake vode, pa ga spiralnim nastavcima miksera umijesite u čvršće tijesto. Zatim ga rukama ručno domijesite čvrstim otiskivanjem o radnu površinu sve dok tijesto ne postane sjajno i glatko.

Premažite tijesto s par kapi ulja, prekrijte preokrenutom zdjelom i ostavite da odstoji 30-ak minuta.
Za to vrijeme ogulite jabuke, očistite i narežite na kockice. Šljive operite, očistite od koštica, maknite im peteljke i narežite na četvrtine. Voće pomiješajte sa šećerom, orasima i malo cimeta.

Maslac otopite, a pećnicu zagrijte na 200C. Pripremite kalup za pečenje koji obložite papirom za pečenje. Odstajalo tijesto stavite na pobrašnjenu radnu podlogu (stolnjak), pa ga prvo razvaljajte koliko više možete valjkom, a za tim ga rukama i vrhovima prstiju oprezno razvucite dok ne postane prozirno. Premažite tijesto s malo otopljenog maslaca, pospite krušnim mrvicama pa preko toga rasporedite voće. Bočne stranice tijesta prebacite prema sredini i uz pomoć stolnjaka zarolajte tijesto s voćem u savijaču. Savijaču premjestite sa spojem prema dolje u pripremljen kalup za pečenje.

Stavite sve u pećnicu i pecite 40 – tak minuta ili dok štrudla ne postane zlaćano žuta. Povremeno ju premažite ostatkom otopljenog maslaca. Gotovu štrudlu izvadite iz pećnice, malo prohladite i pospite šećerom u prahu. Poslužite još toplu.

Just Good Food