Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Sushi od buče i vrganja

Dolaskom hladnijih dana u prirodi ćemo pronaći vrganje i buće koji mogu postati prave gastro delicije.

Jesen ima svoje čari. Dolaskom hladnijih dana u prirodi ćemo pronaći vrganje i buće koji mogu postati prave gastro delicije. Kreativan tim restorana Bota Šare s dugogodišnjom tradicijom vrhunskih specijaliteta, spojili su zagorske vrganje i buče japanskom tradicijom pripreme hrane. Sushi od vrganja i buče noviteti su koje možemo pripremati i u vlastitom domu.

Vrganji su gljive iznimno bogate dijetalnim vlaknima i vitaminima. Sadrže vitamine B1, B2, C i D te mineralne tvari poput kalija, željeza, cinka i kalcija. Ne sadrže masnoće ni kolesterol, pa ih se preporučuje uvrstiti u prehranu ljudi koji imaju problema s kardiovaskularnim bolestima ili povećanim masnoćama u krvi. Možemo ih pripremati na razne načine, a sushi je zasigurno jedan od najkreativnijih koji će nas oduševiti.

Bundeva jača zaštitnu ovojnicu živaca i djeluje smirujuće poput prirodnog lijeka za smirenje. Također, osnažuje krvožilni sustav, potiče rad štitnjače, jača imunitet te regulira količinu vode i pomaže kod mršavljenja.

Kako je vrijeme i jedne i druge namirnice ograničeno, ove delicije mogu se raditi i kušati još samo kratko vrijeme i to u zagrebačkom, splitskom i dubrovačkom restoranu Bota Šare.

Recepti

SUSHI OD VRGANJA

  • 0.150 kuhane riže za sushi
  • 0.025 Philadelphia sira
  • 0.015 mladog luka
  • 0.040 vrganja
  • 0.030 bijele ribe (Gof ili Sabljarka)
  • Tempura ili obična smjesa za pohanje
  • 2 lista Lolo Rosso salate
  • 1 list Nori alge

 

Način pripreme:

Trećinu vrganja sitno isjecite i pomiješajte s Philadelphia sirom da dobijete kremu, po potrebi posolite i popaprite. Ostatak vrganja i ribu isjecite na tanke ploške i stavite sa strane, to će nam trebati na kraju. Mladi luk nasjeckajte na kolutiće, ubacite u tempuru i pržite dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Rižu stavite na list alge i okrenite tako da sastojci budu unutra a riža vani. Na algu namažete nadjev od sira i vrganja, na to salatu i mladi luk tako da svugdje bude jednake debljine. Sve to skupa zarolate u rolicu i na vrh slažete listić gljive pa listić ribe dok ne popunite cijelu rolicu. Narežite i poslužite.

Sushi vrganj

NIGIRI OD VRGANJA

  • 0.020 riže
  • 0.015 bijele ribe
  • 0.005 vrganja
  • Papar
  • Maslinovo ulje

Način pripreme:

Oblikujte rižu tako da dobije duguljasti ovalni oblik. Na nju položite tanko narezan komad bijele ribe i na vrh dva komada vrganja. Sve lagano popaprite i polijte maslinovim uljem. Dobar tek!

Bota 3

SUSHI OD BUČE

  • 0.15 kuhane riže za sushi
  • 0.015 avocada
  • 0.020 krastavaca
  • 0.020 buče prethodno pečene u pećnici
  • 4 sjemenke od buče
  • Tempura ili obična smjesa za pohanje
  • 1 list Nori alge

Za nadjev od buče

Ispecite na ploške rezanu buću na 200c 25 min. Kada se ohladi od toga napravite pire, naribajte Granny Smith jabuku i dodajte malo slatkog vrhnja, sve da bude u omjeru 3:2:1.

Način pripreme:

Rižu stavite na list alge, na rižu pospite sitno sjeckane sjemenke buČe i okrenite tako da sastojci budu unutra a riža vani. Unutra namažete nadjev, stavite buću u tempuri, krastavac i avocado. Poslužite s malo đumbira i wasabi-a.

sushi buca

Ne propustite

Gastronomija

Orozotto od sipe specijalitet je Bote, a vrlo ga je lako napraviti u vlastitom domu.

Gastronomija

Sushi se nalazi visoko na ljestvici najpopularnijih jela na svijetu, a brojne ljubitelje ima i u Hrvatskoj, gdje je ovaj slasni egzotični zalogaj u...

Događanja

Sushi - mali, ukusni i vizualno atraktivni smotuljci - jedno je od omiljenih jela brojnih gurmana, gastro entuzijasta, japanskih foodie-ja i ljubitelja slasnih zalogaja.

Gastronomija

Popularizaciji sushija uvelike je pridonio i omiljeni zagrebački Evergreen sushi bar, ponajprije svojim ležernim pristupom, zabavnim kombinacijama i tradicionalnim recepturama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.