Jesen ima svoje čari. Dolaskom hladnijih dana u prirodi ćemo pronaći vrganje i buće koji mogu postati prave gastro delicije. Kreativan tim restorana Bota Šare s dugogodišnjom tradicijom vrhunskih specijaliteta, spojili su zagorske vrganje i buče japanskom tradicijom pripreme hrane. Sushi od vrganja i buče noviteti su koje možemo pripremati i u vlastitom domu.
Vrganji su gljive iznimno bogate dijetalnim vlaknima i vitaminima. Sadrže vitamine B1, B2, C i D te mineralne tvari poput kalija, željeza, cinka i kalcija. Ne sadrže masnoće ni kolesterol, pa ih se preporučuje uvrstiti u prehranu ljudi koji imaju problema s kardiovaskularnim bolestima ili povećanim masnoćama u krvi. Možemo ih pripremati na razne načine, a sushi je zasigurno jedan od najkreativnijih koji će nas oduševiti.
Bundeva jača zaštitnu ovojnicu živaca i djeluje smirujuće poput prirodnog lijeka za smirenje. Također, osnažuje krvožilni sustav, potiče rad štitnjače, jača imunitet te regulira količinu vode i pomaže kod mršavljenja.
Kako je vrijeme i jedne i druge namirnice ograničeno, ove delicije mogu se raditi i kušati još samo kratko vrijeme i to u zagrebačkom, splitskom i dubrovačkom restoranu Bota Šare.
Recepti
SUSHI OD VRGANJA
- 0.150 kuhane riže za sushi
- 0.025 Philadelphia sira
- 0.015 mladog luka
- 0.040 vrganja
- 0.030 bijele ribe (Gof ili Sabljarka)
- Tempura ili obična smjesa za pohanje
- 2 lista Lolo Rosso salate
- 1 list Nori alge
Način pripreme:
Trećinu vrganja sitno isjecite i pomiješajte s Philadelphia sirom da dobijete kremu, po potrebi posolite i popaprite. Ostatak vrganja i ribu isjecite na tanke ploške i stavite sa strane, to će nam trebati na kraju. Mladi luk nasjeckajte na kolutiće, ubacite u tempuru i pržite dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Rižu stavite na list alge i okrenite tako da sastojci budu unutra a riža vani. Na algu namažete nadjev od sira i vrganja, na to salatu i mladi luk tako da svugdje bude jednake debljine. Sve to skupa zarolate u rolicu i na vrh slažete listić gljive pa listić ribe dok ne popunite cijelu rolicu. Narežite i poslužite.
NIGIRI OD VRGANJA
- 0.020 riže
- 0.015 bijele ribe
- 0.005 vrganja
- Papar
- Maslinovo ulje
Način pripreme:
Oblikujte rižu tako da dobije duguljasti ovalni oblik. Na nju položite tanko narezan komad bijele ribe i na vrh dva komada vrganja. Sve lagano popaprite i polijte maslinovim uljem. Dobar tek!
SUSHI OD BUČE
- 0.15 kuhane riže za sushi
- 0.015 avocada
- 0.020 krastavaca
- 0.020 buče prethodno pečene u pećnici
- 4 sjemenke od buče
- Tempura ili obična smjesa za pohanje
- 1 list Nori alge
Za nadjev od buče
Ispecite na ploške rezanu buću na 200c 25 min. Kada se ohladi od toga napravite pire, naribajte Granny Smith jabuku i dodajte malo slatkog vrhnja, sve da bude u omjeru 3:2:1.
Način pripreme:
Rižu stavite na list alge, na rižu pospite sitno sjeckane sjemenke buČe i okrenite tako da sastojci budu unutra a riža vani. Unutra namažete nadjev, stavite buću u tempuri, krastavac i avocado. Poslužite s malo đumbira i wasabi-a.