Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Suvremena umjetnost na tanjuru

Slastice inspirirane umjetničkim djelima

Za mnoge je kuhanje samo po sebi umjetnost, no kada ono povezuje umjetnike poput Pieta Mondriana i omiljene slastice, kulinarstvo dolazi na sasvim drugi nivo.

Izvana izgleda kao svaki drugi kolač prekriven čokoladom, no unutra se nalazi iznenađenje – precizno izrezani pravokutnici koje umjesto crnih linija kao na slici povezuje čokolada.



Mondrianov kolač, kao i mnogi dugi inspirirani raznim suvremenim umjetnicima nalaze se u kafiću Muzeja suvremene umjetnosti u San Franciscu.

Inspirirana umjetnošću s kojoj se susreće svaki dan, Caitlin Freeman – chef kuhinje slastičarnice Blue Bottle Coffe Shop, odlučila je iskušati svoju kulinarsku vještinu.



Od svadbenih meksičkih kolača inspiriranih Fridom Kahlo do slastica sa sladoledom i sorbetom Cindy Sherman, Caitlin je doslovno stvorila pravu jestivu kolekciju umjetničkih djela.

Ne želi ih, kaže, kopirati, nego im samo odaje počast i sve to kako bi oduševila mnogobrojne posjetitelje muzeja. Nakon naporne šetnje muzejom gledajući sve te skupocjene eksponate, lijepo je sjesti poslije na kavu i uz nju jedan i pojesti.



Recepte za slavne kolače objedinila je u knjizi ‘Modern Art Desserts’, a od tada su najpopularnije kolače u slastičarnici kao što su onaj inspiriran slavnim djelom Pieta Mondriana ili Roya Lichtensteina, počeli raditi i mnogi kulinarski blogeri.



Kako bi i vi kod kuće stvorili pravo umjetničko djelo te razveselili prijatelje i ukućane donosimo vam ovaj jednostavan recept za Mondrianov kolač.

RECEPT ZA MONDRIANOV KOLAČ


Tijesto:
250 grama maslaca (sobne temperature)
1 šalica šećera u prahu
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 žličica limunove korice
4 bjelanjaka i 2 žutanjka
2 šalice brašna
1 prašak za pecivo
jestive boje (plava, žuta i crvena)

Glazura:
1 kriška maslaca
85 g čokolade
450 g šećera u prahu
75 ml mlijeka

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli miksajte maslac u koji polako dodajte šećer, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Miksajte oko 5 minuta dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte 2 bjelanjaka, jedan po jedan, između miješajući oko minutu, a zatim isto tako 2 cijela jaja. Dok se svi sastojci sljube dodajte smjesi brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo i sve skupa ručno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Četvrtinu smjese izdvojite i podijelite na tri dijela. U svaki ulijte malo jestive boje. U jedan kalup za pečenje ili dublji protvan stavite jednu dužinu plave, jednu crvene i jednu žute smjese, a u drugi ostatak smjese koju niste obojili.



Pecite oboje oko 40 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu koricu.

Biskvit izrežite na trake raznih debljina, kako bi dobili efekt sličan Mondrianovoj slici. Trake možete preliti čokoladom kao na slici i onda ih spajati ili mazati stranice čokoladom dok ih spajate.



Glazuru, odnosno smjesu za spajanje, napravite tako da na maslacu otopite čokoladu i kad se skoro potpuno otopi dodajte mlijeko i miješajte pjenjačom kako bi dobili glatku kremu. Složenu kocku zalijete glazurom iznad rešetke ili ju namažite lopaticom za mazanje.

Ostavite u hladnjaku barem pola sata kako bi se glazura stisnula, a zatim bez suvišne dekoracije poslužite ukućanima i prijateljima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Gastronomija

S obzirom da se približava Božić i vrijeme pečenja najfinijih kolača, cupcake je idealan ako pripremom kolača želite pokazati svoju kreativnost i originalnost.

Gastronomija

Fini blagdanski kolači, jednostavni za pripremu, a jedinstvenog osvježavajuće voćnog okusa smokvi i naranče.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.