Sve smo deblja i neaktivnija nacija!

Prije nego se spremamo sjeti za prepun blagdanski stol, razbacajmo se podacima. ‘Rast procjene za 2017. temelji se na rastu prometa u trgovini na malo već 37 mjeseci za redom, što je nezabilježeno otkad Državni zavod za statistiku vodi te podatke’, izjavila je, govoreći o blagdanskoj potrošnji, Tomislava Ravlić, pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatska je pred izborom. Ostati pri dnu zemalja u Europskoj uniji kad je aktivnost u pitanju ili barem doseći životni vijek drugih Europljana koji žive do tri godine više nego mi. Zaboravljamo sebe, guramo se preko limita, radimo (pre)više, postajemo depresivniji, nesretniji.

Znate li da samo 15 minuta tjelesne aktivnosti ili meditacije dnevno vaš život može promijeniti iz temelja?

Sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska u sezoni 2018. pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović predstavlja brojne novitete. Počinju s Mentalnim treningom 11. siječnju u Zagrebu s temom motivacije. Donja Stubica u veljači prvi je trening tima Kineziološkog fakulteta, Biotreninga i Definicija hrane. Vukovar educiramo u ožujku, Karlovac u travnju, u Vodicama vježbamo krajem svibnja, a uz Mentalni trening u Dubrovniku u lipnju. Spas od ljetnih vrućina pronaći će u srpnju u Gospiću, kolovoz je rezerviran za Šibenik i trening Pilatesa uz Asju Petersen. Finale će biti u Splitu na Prokurativama u rujnu, dok će posljednji trening u 2018. biti yoga Sandre Petre Pintarić na platou Gradec u Zagrebu. Tim AH čine kineziolozi Ivan Antunović, Anja Bijelić, Lukrecija Dragić, Borna Butijer, Goran Kontić i Marin Ivančić. Focus Point trening će predstaviti Asja Petersen, a yogu Sandra Petra Pintarić. Ambasadorice i voditeljice su Darija Mikulandra Žanetić i Renata Sopek.

Karmen Matković Melki iz Definicija hrane

Karmen Matković Melki iz Definicija hrane

”Trebali bismo biti zabrinuti. Više od 65% Hrvata ne vježba ili to čini vrlo rijetko. Projektom Aktivna Hrvatska želimo to promijeniti, želimo motivirati naciju da bude aktivnija, a time sretnija, zadovoljnija i zdravija!” – izjavio je dekan KIF-a Tomislav Krističević.

Novitet 2018. godine je nova edukativna emisija Aktivna Hrvatska koja se od siječnja četiri puta mjesečno prikazuje na Sportskoj TV.

”Prema podacima iz istraživanja Hrvatske zdravstvene ankete za razdoblje 2014.-2015., u Hrvatskoj 52,9 posto ispitanika vježba manje od 60 minuta tjedno, dok ih 59,6 posto ukupno hoda manje od 30 minuta tijekom uobičajenog dana!’’-izjavila je dr.sc. Iva Pejnović Franelić iz Hrvatske liječničke komore, partnera projekta te dodala: ”Po drugi se puta uključujemo u projekt sa željom da osvijestimo važnost tjelesne aktivnosti, ali i vlastitog ulaganja u zdravlje!”.

Premalo se bavimo sami sa sobom, ne slušamo vlastito tijelo, a na puno toga možemo utjecati sami. Vježbajte s nama, poslušajte predavanja i educirajmo se zajedno kako bismo kvalitetu vlastitog života podigli na jednu višu razinu. Ne zaboravimo, ljudsko je tijelo stvoreno za kretanje, a umom možemo raditi čuda! Prijavite se za treninge putem službene web stranice www.aktivnahrvatska.hr.