Tart od kvinoje

Iako je mnogi svrstavaju među žitarice, kvinoja je “pseudožitarica” poznata tisućama godina u prehrani. Kvinoja je kompletan izvor bjelančevina s obzirom na to da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina što predstavlja osnovnu razliku u odnosu na ostale žitarice.

Prilikom kuhanja, omjer vode i kvinoje može biti čak 5:1, jer ova žitarica jako upija tekućinu i znatno povećava obujam.

Tart od kvinoje zamjenit će svaki quiche koji ste ikada jeli!

Tart od kvinoje

Sastojci

  • 1 šalica kuhane kvinoje (kuhajte u povrtnom temeljcu, dobro ocijedite i osušite)
  • 400 g mini rajčica
  • Par šparoga narezanih na manje trakice
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice ribanog parmezana
  • 150 grama mekanog kozjeg sira ili mekog slanog sira
  • 150 grama ricotte
  • 2 žlice peršina
  • 2 žlice vlasca
  • 2 žličice ribane korice limuna
  • Malo svježeg bosiljka
  • Malo aceto balsamica
  • Kokosovo ulje u spreju

Priprema

Skuhajte i dobro ocijedite kvinoju, a pećnicu stavite grijati na 180 stupnjeva. Kokosovim uljem poprskajte pleh pa stavite peći šparoge i prepolovljene rajčice na 8 minuta.

Ohlađenu kvinoju stavite u zdjelu i pomiješajte s jajima i parmezanom.

U pleh promjera 26 cm stavite malo ulja i smjesu od kvinoje, parmezana i jaja.

Pecite na 15 minuta, a za to vrijeme u jednoj zdjeli povežite kozji sir, ricottu, limun koricu, peršin i vlasac. Tu smjesu stavite na pečenu bazu od kvinoje. Pečene šparoge i rajčice stavite na vrh tarta pa pecite još 7-10 minuta.

Dobiveni tart možete začini s malo aceto balsamica i svježeg listova bosiljka.

 

Autor: Tara Lukičić za www.tvornicazdravehrane.com