Iako je mnogi svrstavaju među žitarice, kvinoja je “pseudožitarica” poznata tisućama godina u prehrani. Kvinoja je kompletan izvor bjelančevina s obzirom na to da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina što predstavlja osnovnu razliku u odnosu na ostale žitarice.
Prilikom kuhanja, omjer vode i kvinoje može biti čak 5:1, jer ova žitarica jako upija tekućinu i znatno povećava obujam.
Tart od kvinoje zamjenit će svaki quiche koji ste ikada jeli!
Tart od kvinoje
Sastojci
- 1 šalica kuhane kvinoje (kuhajte u povrtnom temeljcu, dobro ocijedite i osušite)
- 400 g mini rajčica
- Par šparoga narezanih na manje trakice
- 2 jaja
- 1/2 šalice ribanog parmezana
- 150 grama mekanog kozjeg sira ili mekog slanog sira
- 150 grama ricotte
- 2 žlice peršina
- 2 žlice vlasca
- 2 žličice ribane korice limuna
- Malo svježeg bosiljka
- Malo aceto balsamica
- Kokosovo ulje u spreju
Priprema
Skuhajte i dobro ocijedite kvinoju, a pećnicu stavite grijati na 180 stupnjeva. Kokosovim uljem poprskajte pleh pa stavite peći šparoge i prepolovljene rajčice na 8 minuta.
Ohlađenu kvinoju stavite u zdjelu i pomiješajte s jajima i parmezanom.
U pleh promjera 26 cm stavite malo ulja i smjesu od kvinoje, parmezana i jaja.
Pecite na 15 minuta, a za to vrijeme u jednoj zdjeli povežite kozji sir, ricottu, limun koricu, peršin i vlasac. Tu smjesu stavite na pečenu bazu od kvinoje. Pečene šparoge i rajčice stavite na vrh tarta pa pecite još 7-10 minuta.
Dobiveni tart možete začini s malo aceto balsamica i svježeg listova bosiljka.