Tea Šojat: Dizanje utega sve popularnije

Tea Šojat, Osječanka koju poznajemo iz svijeta karate natjecanja u kojem je bila iznimno uspješna, u zadnje vrijeme trenira i natječe se u dizanju utega.

Prvo karate pa onda dizanje utega. Kako si si se odlučila za te sportove za koje se inače većinom rezerviran za muški dio populacije?

Jedna od najtežih odluka u mojoj sportskoj karijeri bila je ostaviti karate i potpuno prijeći na dizanje utega. Ni u jednom trenutku nisam požalila jer me dizanje ispunilo i stvorilo od mene kompletnu sportašicu, no karate je ostavilo posebno mjesto u mom srcu.

Bila si odlična u karateu, zbog čega si se odlučila za dizanje utega?

Ne postoji neki stvarni razlog. Naime, u sklopu priprema za jedno europsko karate prvenstvo dio priprema odvijao se u Dizačkom klubu Slavonija. Tamo sam upoznala dizanje i bila je to ljubav na prvi pogled.

Jesu li te ikada zanimali klasični ženski sportovi poput plesa ili odbojke?

Od malih nogu privlačile su me stvari koje su drugačije i koje se ne uklapaju u nekakvu sliku onoga što je „normalno“ da djevojčice rade. Naravno kao i svako dijete koje se traži što mu odgovara probala sam odbojku i druge razne sportove, ali uvijek je nekako prevagnulo ono što me istinski ispunjavalo.

Kako usklađuješ svoj obrazovni sa sportskim razvojem? Imaš li vremena za privatni život uz sve te obaveze?

Odlično, sve se stigne kad se želi. Motivacija dolazi iz ljubavi prema onome što radim. Dizanje me ispunjava i sretna sam. Užitak je svakodnevno se približavati onome što želiš postići. To je i svojevrstan svakodnevni izazov.
Obrazovanje nije važno samo u sportu, nego u svim sferama života. Čovjek treba stalno učiti jer samo tako može napredovati. Što se tiče privatnog života okružena sam divnim pozitivnim prijateljima i roditeljima koji me bezuvjetno podržavaju, tako da mogu reci da sam izuzetno bogata osoba, a za zabavu i druženje uvijek ima vremena.

Voliš li se počastiti shoppingom ili tako nečim nakon dobro odrađenog natjecanja?

Moram priznati da imam drugačije rituale nakon dobro odrađenog natjecanja. Volim se okružiti ljudima i prijateljima te proslaviti to na jednostavan način, puno bitniji su mi odnosi i sretni trenuci nego stvari i shopping.

Imaš li neki ženski ritual prije natjecanja?

Inače, nisam sklona ritualima, život je šaren i uvijek volim drukčije postupati, prema situaciji i uglavnom instinktivno. Bez obzira kakvim se sportom bavili, djevojke uvijek trebaju držati do sebe, što znači, da trebaju biti ugodne oku. Malo maskare ne može nikome naštetiti.

17440348_10212727344877301_1928543163_n

Koji stil je tvoj sportski ili?

Da, volim jednostavno, većinu dana sam u dvorani pa bas i nemam prostora za nekakvim pretjeranim sređivanjem, ali kad je nekakva prigoda naravno da držim do toga da i djevojke u „muškim“ sportovima mogu izgledati ženstveno.

Misliš li da će dizanje utega u budućnosti biti popularnije kod cura? Tome će sigurno pridonijeti i Europsko prvenstvo koje se od 1.4. održava u Splitu.

Mislim da će dizanje utega biti jako popularno kod cura, iz godine u godinu broj zainteresiranih je sve veći.
Mislim da će EP u Splitu privući ogroman broj novih ljudi i da će zainteresiranost za ovaj sport koji je bazičan za sve sportove, dobiti na toj dugo čekanoj medijskoj važnosti koju i zaslužuje. Savez i organizatori rade odličan posao i zbog toga mislim da će se dizanje utega u Hrvatskoj podići na vrlo visoku razinu što je i cilj svega.

I za kraj neke prognoze za Split? Sportske naravno! Vjerujemo da će te sunce pratiti na moru i da ćeš imati vremena prošetati po rivi.

Pripreme su dobro prošle, bez većih ozljeda, spremna sam i mislim da rezultat ne može izostati. Trenutno nisam usredotočena na sami plasman nego na dobar nastup prikazu dobre tehnike i svega što je bio cilj u ovoj fazi priprema. Spremna sam za nove državne rekorde, nadam se da ću uspjeti prikazati sve za sto smo radili.
Držite palčeve i navijajte za nas od 1.4. do 9.4. u Splitu.

17453741_10212727345157308_265459936_o