Tko je odgovoran za spolno ponašanje mladih?

jasminka herceg

Grad Zagreb ove godine obilježava deset godina provođenja programa cijepljenja protiv raka vrata maternice i HPV-a koji se provodi zahvaljujući Gradskom uredu za zdravstvo, Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, Povjerenstvu za prevenciju infekcije HPV-om i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Nakon održanog okruglog stola, početkom studenog, na temu „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ organizatori su, u suradnji s Hrvatskih debatnim društvom, pokrenuli Spikaonice za srednjoškolce. Prva u nizu Spikaonica održala se danas u II. Gimnaziji u Zagrebu na temu „Tko je odgovoran za spolno ponašanje mladih“.

„Kad se raspravlja o spolnom ponašanju mladih, postoje dva smjera. Jedan zagovara apstinenciju, dok drugi ima za cilj informirati mlade o zaštiti i odgovornom spolnom ponašanju. Naša uloga stručne zajednice jest informirati mlade o kontracepciji i načinima prevencije od spolno prenosivih bolesti, osobno smatram da se jedino dobro informiran mladi čovjek može napraviti pravi izbor“, istaknuo je doc. dr. sc. Dubravko Lepušić, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, Klinike za ženske bolesti i porodništvo, KB Sestre milosrdnice.

Mladi su na 1. Spikaonici argumentirano raspravljali tko je odgovoran za spolno ponašanje mladih, jedna debatna skupina je zagovarala da su odgovorne institucije i roditelji, dok je druga debatna skupina zauzela stav kako su sami mladi odgovorni za svoje ponašanje. Stručni gosti debate prof. dr. Hrvoje Vrčić specijalist ginekologije i opstetricije, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Klinika za ženske bolesti Klinički bolnički centar Zagreb i doc. dr. sc. Dubravko Lepušić, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, Klinike za ženske bolesti i porodništvo, KB Sestre milosrdnice složili su se kako velika odgovornost svakako leži na institucijama jer bi upravo na takvim mjestima mladi trebali dobiti objektivne i znanstveno potkovane informacije. Prof.dr.sc Hrvoje Vrčić naglasio je kako od-govorno spolno ponašanje leži u znanju.

„Grad Zagreb nastavlja zagovarati aktivnosti vezane uz cijepljenje protiv HPV-a, podržavamo sve aktivnosti koje su usmjerene ka prevenciji i spolno-reproduktivnom zdravlju mladih. Upravo zato su važne Spikaonice koje aktivno uključuju mlade da promišljaju o ovoj temi, budu odgovorni i razumi-ju opasnosti, ali i saznaju načine prevencije. Cijepljenje protiv HPV-a je neobavezno, stoga veliki broj roditelja i djece odustaje od cijepljenja zbog straha i brojnih predrasuda pa je edukacija potrebna više no ikad“, naglasio je dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

„Nastavljamo raditi na edukaciji djece i roditelja u suradnji s Povjerenstvom i liječnicima školske medicine. Planiramo organizirati ukupno 5 Spikaonica, a sljedeća u nizu održat će se 11. prosinca u I. gimnaziji u Zagrebu na temu “Obvezni testovi na spolne bolesti kod mladih”. Kontinuirana edukacija je važna i vjerujemo kako ćemo ovakvim akcijama potaknuti cjelokupnu zajednicu na informiranje o cjepivu protiv HPV-a“, najavila je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Rak vrata maternice je jedini rak za koji postoji cjepivo koje u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja. Cijepljenje protiv infekcije koja uzrokuje rak danas je besplatno i nalazi se u redovi-tom godišnjem programu cijepljenja za dječake i djevojčice osmih razreda osnovne škole. Cijepljenja su počela krajem studenog te je odaziv do sada zadovoljavajući, no uvijek može biti i bolji, stoga je vrlo važno nastaviti s edukativnim programom za mlade i njihove roditelje.