Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Tko su najveći ljubitelji kobasica u Europi?

Nijemci koji godišnje pojedu 800 milijuna kobasica, posvetili su im i muzej

Sa zagrebačkih trgova uskoro će nestati posljednji tragovi zimskog i blagdanskog veselja – s njima i šatori s kobasicama i kuhanim vinom. Debrecinke, kranjske kobasice, češnjovke, pečenice, hrenovke… slasnim kobasicama malo tko može odoljeti.

Uz Francuze, Talijane, Mađare i Srbe, Hrvati su narod koji se povezuju s dugom tradicijom kobasičarstva. No, najveći ljubitelji kobasica na svijetu ipak su Nijemci.

Oni svoje kobasice zaista shvaćaju ozbiljno. I to toliko da su im otvorili i muzeje, od kojih je jedan posvećen jednoj od njihovih najegzotičnijih kreacija- kobasici s curryjem! Tako pripremljenu kobasicu teško ćete vidjeti izvan Njemačke. Obična svinjska kobasica se razreže, umoči u kečap, ili umak od rajčice i na kraju pospe velikom količinom curryja.



Neobično? Za većinu ljudi možda i jest. No, u Njemačkoj, posebice Berlinu, tisuće ljudi svaki dan čeka u redu ispred restorana, ili kioska gdje prodaju kobasice s curryjem- omiljenog gableca lokalaca. Ova neobična kobasica može se jesti na razne načine, čak i u popularnoj ''kombinaciji sa šampanjcem'', gdje se ovo takozvano prostačko jelo servira uz hoch pjenušavo bijelo vino.

Nijemci godišnje pojedu oko 800 milijuna curry kobasica, a samo u Berlinu se pojede više od 70 milijuna. Svaki Berlinčanin vrlo je emotivno vezan za tu mesnu poslasticu. Pitate li bilo koga na cesti, odmah će vam reći svoje omiljeno mjesto za curry kobasice, a o tome se i često raspravlja. Tamo je toliko ozbiljno shvaćaju, da su joj 2009. posvetili muzej koji je do sada posjetilo oko 150 tisuća ljudi, od kojih je većina Nijemaca.



Teorija o tome tko je izmislio tu slavnu kobasicu ima mnogo. Nekoliko gradova tvrdi da su upravo oni ''rodna mjesta curry kobasice'', no u muzeju smatraju da je dotičnu kobasicu 1949. godine izumila Herta Heuwer u Zapadnom Berlinu. Na ovu poslijeratnu izmišljotinu utjecala je i mješavina kultura naroda koji su se nakon podjele Berlina nalazili na tim prostorima. A legenda ide ovako; Amerikanci su jeli odrezak s kečapom, no Nijemcima je odrezak bio preskup u to vrijeme. Preko Britanaca dostupan im je bio curry u prahu. I tako se stvorila kombinacija američkog kečapa, egzotičnog curryja i njemačke kobasice.

Muzej ovog nacionalnog tj. ''internacionalnog'' blaga posjećuju turisti sa svih stana svijeta. Od raznih berlinskih znamenitosti, kažu, ova je jedna od najneobičnijih, baš zbog toga što inače iz uobičajenih muzeja ne izlaze toliko gladni. Ako i vama sada sline cure, isprobajte ovaj neobičan recept, ili prošećite do obližnjeg trga po jednu porciju kobasica po vašoj želji.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Sa svojom kombinacijom zaštićene prirode, inovativnog duha i kozmopolitizma, Njemačka kao putnička destinacija ima idealne sastojke za iznimna iskustva održivog odmora koja doprinose zaštiti...

Putovanja

Posjet gradu ili odlazak u prirodu? Dva mora s vrlo različitim obalama, rijeke i jezera, prekrasne doline i svijet moćnih planina – prirodni krajolici...

Putovanja

Odgovornost prema destinaciji koju posjećujemo izražavamo upravo na način da ju čuvamo i da ju nakon našeg odlaska ostavimo čistu i netaknutu, baš onakvu...

Gastronomija

Za početak sitni zalogajčići, finger food na slavonski način, još ukusniji ako su od crne slavonske svinje fajferice.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.